In Zweden zijn ze begonnen met het testen van hun eigen nieuwe digitale valuta van de centrale bank. De e-kroon, oftewel de digitale versie van hun eigen valuta, zit nu nog in een proefprogramma welke zal duren tot februari 2021.

Als het moment daar is dat de Zweedse e-kroon officieel wordt gebruikt door het publiek, dan zal deze conventionele betalingen en bankactiviteiten in het hele land stimuleren. Dit alles zal uiteraard verlopen via een eigen blockchain. In plaats van een creditcard te vegen of fiat-valuta uit te geven, kan de dagelijkse transactie worden verplaatst naar de blockchain.

Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) zijn tegenwoordig een veelvoorkomend onderwerp, en Zweden is het tweede land (na de Bahama’s) om te onthullen wat een echte, werkende nationale cryptocurrency lijkt te zijn. De Bahama’s hebben in december een CBDC-pilotprogramma gelanceerd en plannen een volledige uitrol ergens in de tweede helft van 2020.

Naast Zweden en de Bahama’s lijkt China ook hard op weg te zijn, al loopt het werk daar nu door de huidige ontwikkelingen met het corona-virus wat achter op schema.

De lancering van een CBDC in Zweden lijkt te passen bij de bestaande Zweedse cultuur – het land is namelijk al een van de meest cashless samenlevingen ter wereld.