Een hobbyist-blockchain-onderzoeker beweerde in de laatste week van november op Twitter dat hij transacties van bij elkaar bijna 200.000 bitcoin (BTC) had gevolgd die in de zomer werden vermist toen enkele miljoenen mensen in de Zuid-Koreaanse exchange PlusToken investeerden. De onderzoeker, Dovey Wan, suggereerde dat de verduisterde fondsen geleidelijk zijn gedumpt op crypto-beurzen, waardoor de prijs van bitcoin werd onderdrukt. 

PlusToken werd in mei 2018 gelanceerd en bood zowel een wallet-service om cryptocurrencies te bewaren aan als een investeringsprogramma dat hoge maandelijkse rente op de aldaar bewaarde crypto beloofde. 

De exchange richtte haar pijlen voornamelijk op China en Zuid-Korea, hoewel nu blijkt dat ook een aantal Europese en zelfs Noord-Amerikaanse klanten zich onder de gedupeerden bevindt. Ondanks PlusToken een gebruikersbestand van 10 miljoen mensen had, schat onderzoeksbureau Ciphertrace dat mogelijk maar 3 miljoen mensen daadwerkelijk hebben geïnvesteerd.

Naar verluidt richtte de exchange zich voornamelijk op beginnelingen op de crypto-markt en werd de nadruk gelegd op een educatief component, waarmee nieuwe klanten instructies kregen hoe geld te storten via de PlusToken app. 

Een prominent aspect van Ponzifraude was ook duidelijk aanwezig: de hoogte van de beloningen was afhankelijk van het werven van nieuwe investeerders. Leden konden binnen de interne hiërarchie hogerop komen en eervolle onderscheidingen verdienen zoals “Big Boy” en “Great God”. De agressieve campagnes ten behoeve van uitbreiding van de exchange waren ook gedeeltelijk afhankelijk van gehypte offline bijeenkomsten.

Eind juni ontvingen klanten het bericht dat opnames via de app niet meer mogelijk waren. Rond diezelfde tijd ondernam de rechtshandhaving in Vanuatu, een eilandengroep in Oceanië, actie om zes mensen vast te houden die bij de exchange betrokken waren. Er verscheen onmiddellijk een aankondiging op de PlusToken-website waarin werd vermeld dat de gearresteerde personen gewone gebruikers van de exchange waren en geen mede-oprichters.

Terwijl de zes – naar verluidt hooggeplaatste leden van de operatie – in hechtenis zaten, bleven andere vermeende bestuursleden van PlusToken, waaronder een Koreaan en een Rus, op vrije voeten. Waar de vermiste $3 miljard aan cryptocurrency werd bewaard bleef vooralsnog ook een mysterie.

Op 14 augustus kwam het nieuws naar buiten dat de aan PlusToken gekoppelde fondsen naar andere exchanges werden verplaatst. Wan was degene die via een tweet alarm sloeg. Een paar dagen later wees crypto-waakhond Whale Alert op vier transacties van in totaal bijna 23.000 BTC die waarschijnlijk behoren tot de opbrengsten van PlusToken.

Op 23 augustus suggereerde blockchain-onderzoeksbureau Elementus dat grote hoeveelheden ether (ETH), tevens met een link naar PlusToken, ook werden overgedragen aan andere exchanges en voornamelijk aan Huobi.

Volgens rapporten van bronnen die bekend zijn in Chinese handelskringen, circuleert het verhaal omtrent de uitverkoop van de verduisterde fondsen die de BTC-prijs omlaag drijven, in ieder geval sinds half augustus.

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door een crypto-liefhebber die zichzelf Ergo noemt op Twitter en Medium, suggereert dat er nog 58.000 bitcoins zullen worden gedumpt in de komende maanden die afkomstig zijn van PlusToken.