Het parlement van Zuid-Korea heeft officieel bekendgemaakt dat het handelen in cryptocurrency in het land nu legaal is. Deze beslissing komt na twee jaar overleg om concrete richtlijnen voor cryptocurrencies te ontwikkelen.

Volgens The News Asia heeft de Nationale Vergadering van Zuid-Korea een wijziging aangenomen in haar Reporting and Use of Specific Financial Information Act, welke de handel in cryptocurrency legaliseert. Lokale Zuid-Koreaanse media-outlet Maeil Kyungjae onthulde dat de motie om het wetsvoorstel te wijzigen unanieme steun kreeg met 182 stemmen voor en 0 tegen.

De wet zal binnen 12 maanden na de ondertekeningsdatum van kracht zijn met een extra periode aanloopperiode van 6 maanden voor crypto-exchanges om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Zo zullen alle crypto-handelsplatformen en wallet-aanbieders in Zuid-Korea zich in september 2021 moeten houden aan de onlangs gewijzigde wetten.

Als onderdeel van de wijziging moeten exchanges en andere crypto-gerelateerde bedrijven aan dezelfde rapportagevereisten voldoen als andere financiële instellingen. Volgens rapporten bevatten de amendementen die crypto-handel in Zuid-Korea legaliseren soortgelijke bepalingen als de richtlijnen die al zijn vastgesteld door de Financial Action Task Force (FATF).

De beslissing van Zuid-Korea komt nagenoeg vlak na het nieuws dat het Hooggerechtshof van India het verbod van de centrale bank op commerciële banken die diensten verlenen aan crypto-exchanges teniet heeft gedaan. Net als India hebben verschillende exchanges in Zuid-Korea hun activiteiten stilgelegd door zeer ongunstige reguleringen.

Grote Zuid-Koreaanse belanghebbenden op het gebied van crypto en blockchain waren niet tevreden met het regelgevingsklimaat in het land. Blockchain startups kozen ervoor om hun tokens op buitenlandse beurzen te laten opnemen, gezien de krimpende crypto-markt in Zuid-Korea.

In augustus 2019 kwamen er ook rapporten naar voren die aangeven dat 97% van de Zuid-Koreaanse crypto-handelsplatformen failliet dreigde te gaan.

Hoewel crypto-handel effectief is gelegaliseerd in Zuid-Korea, komt het nieuws met extra compliance-regelgeving voor exchanges en wallet-aanbieders. Als onderdeel van de nieuwe wetgeving moeten alle virtuele valuta bedrijven voldoen aan de Know Your Customer (KYC) -protocollen in samenwerking met commerciële banken.

Ook interessant: Historische dag voor Crypto in India (en de rest van de wereld)