Als je de afgelopen maanden het nieuws in de gaten hebt gehouden heb je ongetwijfeld gehoord over Cryptopunks, Hashmasks, NBA Top Shots of zelfs tweets van beroemdheden die voor miljoenen worden verkocht. Non-Fungible-Tokens, oftewel NFT’s beheersen al een tijdje het nieuws, en de hype omtrent deze digitale objecten lijkt alleen maar groter te worden. Vrijwel iedere dag lezen we over een nieuwe collectible NFT – en wij doen daar maar al te graag aan mee.
Dat de interesse in de digitale kunstwerken enkel maar groter is geworden blijkt wel als we de cijfers van mei naast die van augustus leggen. In mei kochten en verkochten mensen naar schatting 85.787 NFT’s – met een totale waarde van $255 miljoen. In augustus is dit bedrag ruimschoots overschreden en werd er voor meer dan $900 miljoen omgezet aan NFT verkopen.
Een vraag die veel mensen zich nu zullen stellen is; Zijn die NFT’s nou hype, of hebben ze een daadwerkelijke usecase? NFT’s kunnen op een brede manier worden gebruikt en hebben veel praktische zakelijke toepassingen. Tenminste, zodra er een aantal belangrijke problemen zijn opgelost.
Is een NFT wel zo speciaal?
Een NFT is een digitaal object wat voortleeft op de blockchain. Het is in feite dus niets meer dan een stukje computercode dat het eigendom van iets overbrengt. Het onroerend goed dat wordt vertegenwoordigd kan online zijn, bijvoorbeeld iets virtueels in een digitale wereld of speciale items in een videogame. Maar het kan iets fysieks zijn, bijvoorbeeld een schilderij of een stoel bij een concert. Dit gehele concept is oud. Contracten, akten, verkoopbrieven, aandelen, titels, logins voor in de cloud gehoste softwaretoepassingen en vele andere mechanische en digitale methoden hebben het eigendom overgedragen en bewezen zolang er handel is.
Maar: NFT’s maken het werk efficiënter, Ze werken bijvoorbeeld met de blockchain – een gedistribueerd grootboek voor digitale records dat niet per se een centraal systeem nodig heeft om te draaien. Transacties kunnen hierdoor sneller en gemakkelijker plaatsvinden en eerlijke handel wordt bevorderd. Ook wordt er een openbaar grootboek bijgehouden van alle transacties die zijn verbonden met de NFT en de eigenschap die het vertegenwoordigt. Bij kunstverkoop zou dat bijvoorbeeld de herkomst kunnen vertegenwoordigen van iets dat terug te herleiden is naar de maker van het kunstwerk. Tevens kunnen er in het contract royalties worden toegevoegd waardoor de oorspronkelijke maker een percentage ontvangt bij iedere verkoop.
NFT’s zijn dus niet puur gebaseerd op hype en bevatten een daadwerkelijke usecase. Dat er miljoenen worden betaald voor digitale kunstwerken is slechts één kant van het verhaal. De andere kant van het verhaal is dat het een moderne oplossing biedt voor een klassiek probleem; namelijk het vastleggen van rechten en contracten.