Investeren en handelen in crypto is, zeker voor starters, ontzettend spannend en leerzaam. Maar ondanks dat het voor sommigen erg lucratief kan uitvallen, worden verreweg de meesten niet binnen één jaar rijk. Succesvol beleggen in crypto vereist studie, zelfkennis, discipline, ervaring en geduld. Crypto wordt niet voor niets een ‘rabbit hole’ genoemd. Maar laat je niet ontmoedigen: met het stellen van heldere doelen en doorzettingsvermogen kan je de technologie steeds beter leren begrijpen. Met welke van onderstaande goede voornemens haal jij dit jaar het maximale uit je investeringsdoelen?

1. Technische analyse bestuderen

Het klinkt eenvoudig maar is één van de grootste uitdagingen van het handelen in crypto: munten laag inkopen en vervolgens hoog verkopen. Tja, maar wat is laag? En wanneer bereikt de koers van een munt precies een (tijdelijke) top?

Technische analyse is een populair hulpmiddel waarmee wordt geprobeerd om op basis van het verleden koersvoorspellingen te maken. Door technische analyse toe te passen kan je inzichten krijgen over bijvoorbeeld bepaalde prijsniveaus die de koers van een munt zou kunnen bereiken. Investeerders die gebruik willen maken van de golvende prijsbewegingen kunnen met begrip van technische analyse een houvast vinden en de verschillende stadia waarin de markt zich bevindt, beter herkennen.

Bron: Twitter (meme). Hebzucht en angst (fear & greed) zijn emoties die veel mensen ertoe aanzetten om op ongunstige momenten crypto te kopen.

2. Een buitenkans-budget beheren

Een bekende manier om je crypto bij elkaar te sparen is de Dollar Cost Average (DCA) methode. Dit is een strategie waarmee je, door periodiek te investeren, minder last hebt van prijsvolatiliteit. Door de investering over een periode te verdelen in kleinere eenheden, kan de gemiddelde prijs worden ‘gladgestreken’. Dit voorkomt dat je – achteraf bezien – een ongunstig moment hebt uitgekozen om in één keer een grote aankoop te doen.

Met lage marktprijzen gaat het sparen van crypto een stuk sneller dan wanneer de coins weer hoog in waarde staan. Je krijgt dan immers meer waarde voor je geld. Overtuigde investeerders vinden het daarom helemaal niet erg als de prijzen van hun favoriete munten dalen. Zij zien daarin juist ultieme momenten om wat extra in te kopen. Het aanhouden van wat extra budget voor ‘buitenkansjes’ kan – mits goed getimed – goed werken in combinatie met een DCA strategie.

3. Paniek beheersen

Ook al heb je een plan opgesteld, jezelf daaraan houden is niet altijd makkelijk en soms door omstandigheden niet mogelijk. Uitzonderingen daargelaten: hoe langer je in crypto zit, hoe beter je leert om te gaan met paniekgevoelens. Het kan soms nodig zijn om van je beeldscherm weg te lopen of in ieder geval op je handen te gaan zitten zodat je niet ondoordacht handelt.

Investeerders die veel risico nemen of buitenproportioneel in crypto investeren zijn in het algemeen vatbaarder zijn voor paniekhandelingen. Stel daarom een weloverwogen portfolio samen en bedenk vooraf wanneer en op welke manier je zult handelen als de koers verandert. Hou je zoveel mogelijk aan je eigen, vooropgestelde plannen met betrekking tot kopen en verkopen van crypto. Hebzucht en angst (fear & greed) zijn verraderlijke emoties die kunnen leiden tot impulsieve beslissingen met pijnlijke gevolgen!

Bron: Twitter (meme). Ook de emoties van hodlers (lange termijn-investeerders) worden regelmatig door volatiliteit op de proef gesteld

4. Influencers filteren

Weet je nog welke influencer die veelbelovende coin promootte waarvan de prijs nog geen week later stuk sloeg? En wie was degene die juist waarschuwde voor een ongelukkige afloop?
Social media zijn van onschatbare waarde voor het opdoen van kennis. Maar er wordt ook veel onzin verkondigd. Begin het nieuwe jaar met een opgeschoonde lijst en volg uitsluitend accounts die zich hebben bewezen met content van kwaliteit. Twijfel je over de integriteit van een influencer? Kijk dan bijvoorbeeld eens op de tijdlijn van @zachxbt op Twitter. Deze crypto-detective heeft al veel scammers en shitcoin shillers ontmaskerd.

5. Gelijkgestemden ontmoeten

Op verschillende plaatsen in Nederland worden regelmatig crypto meetups georganiseerd. Omdat crypto zich voornamelijk online afspeelt, is het extra leuk om fysiek andere investeerders te ontmoeten. Het maakt niet uit of je nieuw of ervaren bent, bij meetups verzamelen zich gepassioneerde mensen van alle niveaus en leeftijden. Je komt altijd een stukje wijzer thuis, met nieuwe invalshoeken die van pas kunnen komen bij het ‘orange pillen‘ van mensen in je eigen omgeving. Duidelijk uitleggen wat crypto en blockchain-technologie betekenen vereist best enige oefening!

Op www.meetup.com kan je de agenda’s bekijken van meetups in binnen- en buitenland. Een aanrader is Arnhem Bitcoinstad. Zij organiseren geregeld evenementen en combineren deze met bijvoorbeeld rondleidingen in de binnenstad, of een bitcoin pubquiz.

6. Afscheid nemen van shitcoins

Afscheid nemen van miskopen kan best lastig zijn. Toch kan het ook opluchten. Veel kleinere, tijdens de bullmarkt gehypte coins verdwijnen tijdens een bearmarkt van de radar, omdat er simpelweg geen geld meer is om deze te blijven ontwikkelen. Afscheid nemen van dit soort projecten is niet altijd makkelijk, omdat het betekent dat je je coins dan met verlies zult moeten verkopen. Als een project niet in staat blijkt om nog op te kunnen krabbelen, heeft het soms meer zin om je focus te verleggen op projecten die op de achtergrond doorgroeien, en worden aangepast aan de snel veranderende marktomstandigheden en – technieken. Lang niet alle altcoins zullen de waarde van de laatst behaalde all time high weer evenaren.

7. Vaker uitzoemen op het grotere geheel

Raak je weleens verstrikt in de watervallen van het nieuws rondom crypto? Of tuur je soms eindeloos naar de prijs van bitcoin, die alleen maar zijwaarts lijkt te gaan? Soms is een handig om je geest te ‘resetten’ zodat je alle gebeurtenissen in de markt weer in perspectief kunt zien. Daar zijn handige hulpmiddelen voor, zoals bijvoorbeeld onderstaande afbeelding:

De Wall St. Cheat Sheet

Bron: Damien Hoffman (2014)

De Wall Street Cheat Sheet geeft de emoties weer die horen bij de ups en downs van een marktcyclus. De meesten van ons herkennen deze emoties inmiddels en weten wat die met je kunnen doen! Een periodieke, introspectieve blik op de Wall Street Cheat kan je behoeden voor fouten en geeft rust. Wat je voelt is doorgaans normaal en hoort bij de fase waarin crypto zich op dat moment begeeft. Volgens veel analisten bevinden we ons momenteel (4 januari 2023) ergens op de lijn tussen Anger (woede) en Depression (depressie). Hoe lang deze fases duren valt niet van de grafiek af te lezen en verschilt per marktcyclus.

Bitcoin adoptie curve (bron: Blockware Solutions)
Ook de Bitcoin adoptie curve verdient een printje aan de muur. Het percentage van de wereldbevolking dat crypto bezit bedraagt nog maar rond vier procent en dat aantal zal volgens veel statistieken nog exponentieel groeien. In vergelijking met andere op netwerk gebaseerde adoptiecurves die inmiddels helemaal zijn ingeburgerd, zoals die van radio, internet, mobiele telefoons en social media, zijn we er (nog steeds) heel vroeg bij!

Blockware Intelligence voorspelt dat de wereldwijde adoptie van bitcoin tot 2030 doorgroeit naar tien procent (Bron: Cointelegraph)
Bron: Blockware Solutions

Disclaimer: dit artikel bevat geen financieel advies en is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden. Investeren is nooit zonder risico. Doe daarom altijd gedegen onderzoek.