Het Amerikaanse Congres heeft op 26 maart een economisch stimuleringspakket aangenomen van $ 2 biljoen. Volgens een aantal experts zullen we hiervan niet direct een effect merken op de Bitcoin-markt maar zouden we vanaf 2020 bescheiden, geleidelijke verbeteringen kunnen zien.

Stimuleringspakket gericht op mensen zonder besteedbaar inkomen

Te midden van de huidige corona pandemie verwachten veel cryptohandelaren dat Bitcoin voor 2021 nog een nieuwe ATH zal bereiken. Zo is het aantal online zoekopdrachten naar cryptocurrency flink toegenomen. Wellicht heeft dit ermee te maken dat investeerders terugdeinzen voor traditionele markten terwijl ze thuis blijven.

Een deel van de reden voor het stimuleringspakket is om diegenen te helpen die hun enige inkomstenbron hebben verloren of aanzienlijk hebben verlaagd tijdens de maatregelen genomen ter bestrijding van COVID-19, waaronder het niet kunnen komen werken.

Wayne Chen, CEO van Interlapse, stelt dat dit een segment van de bevolking betreft dat zou willen besparen “om zich voor te bereiden op het ergste”. Investeren in Bitcoin kan op een laag pitje staan:

“Ik denk dat mensen over het algemeen nog steeds crypto zullen houden, zelfs na het stimuleringspakket … Ik denk niet dat een extra betaling op hun bankrekening een enorme koopactiviteit zal veroorzaken in de hele cryptocurrency-markt.”

Waarom stromen er niet direct meer investeerders naar Bitcoin?

Hoewel het stimuleringspakket inkomsten zal opleveren voor alle lagen van de Amerikaanse bevolking, kunnen de reacties uiteindelijk hetzelfde zijn als de economie mogelijk in een recessie terechtkomt. Net als dat we hebben gezien in 2008 zullen mensen eerder sparen, niet kopen. Dit geldt voor zowel cryptocurrencies als traditionele markten, die in maart enorme klappen hebben gekregen.

Hoewel Chen optimistisch is over de economie als geheel, gelooft hij dat de impact op Bitcoin klein zal zijn, in plaats van de voorspellingen van sommige verwachte highs boven de $ 27.000:

‘… het zal heel bescheiden zijn. Het gaat heel geleidelijk gaan. Het is niet veel geld dat mensen [krijgen]. Mensen zullen voor de langere termijn gaan sparen … Ik denk niet dat het Bitcoin naar een recordhoogte zal sturen. “

Tegelijkertijd komt ook de bitcoin-halving dichterbij, op het moment van schrijven zijn we nog 41 dagen verwijderd.