Een groep van 18 bekende personen die negatief worden beïnvloed door nep-Bitcoin-weggeefacties op YouTube hebben het platform en het moederbedrijf Google aangeklaagd omdat ze niet snel genoeg hebben gehandeld om dergelijke inhoud te verwijderen van de videostreamingdienst.

Onder deze 18 personen bevindt zich onder andere Steve Wozniak, de mede-oprichter van Apple. Volgens een publicatie op 22 juli van het advocatenkantoor Cotchett, Pitre & McCarthy, hebben Google en dochteronderneming YouTube de gebruikers niet voldoende beschermd tegen nep Bitcoin (BTC) giveaway kanalen. In de video’s geplaatst op deze kanalen werden afbeeldingen en video’s van Wozniak en andere beroemdheden gebruikt. De kanalen voerden ‘giveaway’-scams uit waarin staat dat iedereen die cryptocurrency naar een bepaald adres stuurt er meer cryptocurrency voor terug zal ontvangen. Dit is een veelvoorkomende oplichting techniek die al vele slachtoffers heeft gemaakt. Wanneer er crypto naar het opgegeven adres wordt gestuurd komt er uiteraard niets terug maar verdwijnt het in de zak van de oplichters.

“Als YouTube snel had gehandeld om dit in redelijke mate te stoppen, zouden we hier nu niet zijn”, aldus Wozniak.

“YouTube lijkt, net als Google, te vertrouwen op algoritmen en er werd in deze gevallen van criminele activiteiten geen speciale inspanning geleverd die op maat gemaakte software vereiste. Als er een misdaad wordt gepleegd, moet u mensen kunnen bereiken die in staat zijn deze te stoppen. Welke mens zou dergelijke berichten zien en ze niet onmiddellijk als crimineel verbieden? “

Volgens Joe Cotchett, een van de partners bij Cotchett, Pitre & McCarthy, heeft YouTube “willens en wetens de Bitcoin-zwendel maandenlang laten doorgaan, gepromoot en ervan geprofiteerd door gerichte advertenties te verkopen.”

De klacht betreft Wozniak en 17 anderen uit de Verenigde Staten, Canada, het VK, Japan, Maleisië, China en Europa die het slachtoffer waren van de BTC-zwendel.