De native token van Ripple, XRP, was de slechtst presterende large cap-token in 2019. Het huidige jaar ziet er tot nu toe nog niet veel beter uit.

Eerder deze week werd XRP in volume ingehaald door de opkomende munt Chainlink (LINK) en tijdens de flash-crash midden maart kwam het dicht bij het verliezen van de nummer 3 positie in de top 10 van grootste munten qua marktkapitalisatie.

Analysebedrijf Messari heeft een onderzoek gehouden naar XRP en en deze week de gegevens vrijgegeven waaruit blijkt dat XRP in het eerste kwartaal van 2020 het slechtst presterende activum was uit de top 25 munten per marktkapitalisatie.

Niet de schuld van de pandemie

De analyse van Messari volgt de 2019-prestatie van XRP waarbij de token 66% van zijn waarde verloor ten opzichte van Bitcoin (BTC) en in dollars halveerde in prijs, van $ 0,36 tot $ 0,18.

De dalingen kunnen echter niet worden afgeschoven op de COVID-19 pandemie, voordat de effecten van de pandemie voelbaar waren lag Ripple, de achterliggende organisatie, onder vuur vanwege het verkopen van grote hoeveelheden XRP.

Het Messari-rapport citeerde de CEO als volgt: “Ripple zou niet winstgevend of cashflow-positief zijn zonder XRP te verkopen”, wat aangeeft dat het verkopen van de lading XRP het bedrijf zou hebben geholpen om het te financieren. De totale XRP-verkopen in het laatste kwartaal van 2019 daalden echter aanzienlijk tot $ 13,08 miljoen, vergeleken met $ 66,24 miljoen gerapporteerd in Q3 2019.

LINK overtreft XRP in dagelijks volume

XRP werd op 13 april ingehaald door de opkomende Chainlink in het dagelijks volume.

Messari-founder Ryan Selkis plaatste onderstaande tweet op zijn Twitter-account waarin duidelijk te zien is dat LINK XRP en ETH inhaalde in het 24-uurs volume om die dag tweede te worden in het totale handelsvolume met $ 130.535.603.

Juridische kwesties die Ripple overschaduwen

Een deel van de achterliggende redenen voor de relatief slechte prestaties van XRP kunnen gezocht worden in de langlopende class-action rechtszaak waarmee Ripple in New York wordt geconfronteerd. Ripple wordt daarin beschuldigd van het schenden van de Securities Act. Ripple zou deze wet hebben geschonden door middel van een eerste muntaanbod van XRP uit 2013. Garlinghouse wordt er persoonlijk van beschuldigd het token aan potentiële investeerders aan te prijzen, terwijl hij zijn belangen in stilte liquideert.