Wirecard’s dochteronderneming die verantwoordelijk is voor de uitgifte van debetkaarten, Wirecard Card Solutions Ltd., is per direct opgeschort door de Financial Conduct Authority of FCA van het Verenigd Koninkrijk.

Hiermee komen verschillende aanbieders van crypto kaarten in de problemen, waaronder TenX en Crypto.com die hierover ook een officieel statement naar buiten heeft gebracht.

Verklaring Financial Conduct Authority (FCA)

Volgens een verklaring die op 26 juni door de regelgever FCA is afgegeven, is de dochteronderneming van Wirecard verplicht om geen van haar fondsen te vervreemden en geen van haar gereguleerde activiteiten meer uit te voeren, en dat Wirecard op haar website en aan haar klanten moet meedelen dat het bedrijf niet langer is toegestaan om gereguleerde activiteiten uit te voeren.

On 26 June 2020, the FCA imposed a number of requirements on Wirecard including, that the firm:

  • must not dispose of any assets or funds
  • must not carry on any regulated activities
  • must set out a statement on its website and communicate to customers that it is no longer permitted to conduct any regulated activities.

Eerder kwam het nieuws naar buiten dat Wirecard een tekort zou hebben van 1,9 miljard euro. De FCA zou hierna zijn gaan samenwerken met de dochteronderneming die de kaarten uitgeeft om ervoor te zorgen dat de fondsen van klanten worden beschermd. Vrijdag nam de toezichthouder ‘aanvullende maatregelen’ en dwong het bedrijf alle gereguleerde activiteiten per direct stop te zetten. “Dit betekent nu dat klanten geen toegang hebben tot geld”, concludeert de verklaring.

Dat suggereert dat klanten mogelijk worden uitgesloten van het gebruik van een van de door het bedrijf uitgegeven debetkaarten. Dat omvat crypto-betaalpassen van Crypto.com, TenX en anderen.

Begin van de ellende

De ellende van Wirecard begon toen het bedrijf toegaf dat het meer dan 32% van de geclaimde activa niet ter beschikking had.

Het gaat bij elkaar om een bedrag van 1,9 miljard euro dat het bedrijf eerst zei in kas te hebben, maar dat onvindbaar bleek. Maandag zei Wirecard dat het geld waarschijnlijk helemaal niet bestaat. Dit heeft ervoor gezorgd dat de beurskoers met 90% in elkaar stortte.

Markus Braun, de CEO van Wirecard, nam hierop ontslag en werd vervolgens door de Duitse autoriteiten gearresteerd. Aanklagers zijn van mening dat het management van het bedrijf betrokken was bij langlopende fraude om een ​​verkeerde voorstelling te geven van de inkomsten en activa van het bedrijf.

Donderdag heeft het bedrijf faillissement aangevraagd vanwege het plotselinge tekort, wat de eerste stap naar faillissement kan zijn. De verstoring van haar activiteiten door de FCA zal haar toch al zwakke financiële situatie waarschijnlijk verslechteren.

Statement Crypto.com

Following a notice regarding Wirecard UK by the FCA, we have just been requested to stop all activity on our card programs in the UK and Europe. Our customers in those two regions will not be able to top-up their cards or transact later today.

Our customer funds are safe. Our team is working on processing credits to the crypto wallets equivalent to the fiat balances held on the cards. We expect this to be completed within 48 hours.

Klanten van Crypto.com kunnen vanaf vandaag dus niet meer meer hun kaarten aanvullen of gebruiken voor uitgaven. De fondsen op de kaarten zullen worden verstuurd naar alternatieve crypto wallets. Crypto.com heeft aangegeven op zoek te zullen gaan naar een alternatieve aanbieder.