Volgens de G20 kunnen stablecoins risico’s opleveren voor de financiële stabiliteit en moeten deze adequaat worden gereguleerd.
De Finanical Stability Board (FSB) van de G20 heeft vandaag, 14 april, een uitgebreid onderzoek gepubliceerd over stablecoins. In het onderzoek staan 10 aanbevelingen om stablecoins effectief te reguleren.
De belangrijkste reden voor het onderzoek was de introductie van de eigen stablecoin van Facebook, Libra. Sinds de vele kritiek en ophef die is ontstaan over het project van Facebook lijkt het project op een lager pitje te zijn gezet, desondanks blijven wereldwijde regeringen waakzaam over het project.
In het rapport staat onder andere dat de bestaande financiële regelgeving ook van toepassing moet zijn op stablecoins. Het imago van stablecoins vertoont wereldwijd nog steeds verschillen in de regelgeving tussen verschillende landen. Een aantal van de aanbevelingen uit het onderzoek zijn gericht op het creëren van een overkoepelend kader zodat de wet en regelgeving rondom stablecoins zometeen hetzelfde wordt aangepakt door de deelnemende landen.
Daarnaast heeft de FSB gemeenschappelijke aanbevelingen gedaan, zoals strikte controles op het witwassen van geld en de financiering van terrorismebestrijding, Nederland heeft eerder al aangekondigd dat hierop strenger zal worden toegezien door de Nederlandsche Bank door middel van een meldplicht voor bedrijven die opereren in de crypto sector.
Wat is het gevaar van stablecoins?
De vijandigheid jegens Libra en soortgelijke projecten kan worden verklaard door de potentie van onmiddelijke adoptie wat een gevaar zou beteken voor de fiat-valuta zoals de Dollar en de Euro. Het onderzoek richtte zich ook op bestaande stablecoins waaronder algoritmische munten als Dai en Tether, maar concludeerde dat ze momenteel te klein zijn om een direct risico te vormen tegen het huidige monetaire systeem.
Het artikel legt uit waarom het stablecoins uiteindelijk een bedreiging zouden kunnen vormen. Deze zorgen houden vooral verband met het gebrek aan acceptatie, omdat de onderzoekers van mening zijn dat kleine afwijkingen van hun koppeling grote financiële implicaties kunnen hebben in de reguliere setting.
Het belangrijkste probleem lijkt echter dat van kapitaalcontroles:
“Tijdens periodes van recessie zouden huishoudens in sommige landen [stablecoins] gaan beschouwen als een veilige waardeopslag ten opzichte van bestaande fiat-valuta’s en de destabiliserende kapitaalstromen verergeren. Volatiele kapitaalstromen kunnen een destabiliserend effect hebben op de wisselkoersen en op de financiering en bemiddeling van binnenlandse banken.”
De raad is van mening dat een van de belangrijkste voordelen van stablecoins – het vermogen om vrij te handelen – ook een grote bedreiging voor de financiële stabiliteit vormt.