Bitcoin is ooit gemaakt als alternatief voor de reguliere banken. Een lange tijd waren banken dan ook tegen de grootste cryptocurrency. Inmiddels zijn we in het jaar 2021 en heeft Bitcoin een prominente plek ingenomen in de financiële wereld. Bitcoin is zo groot dat banken er niet meer omheen kunnen, en het lijkt erop dat banken zich durven over te geven aan de cryptocurrency. “If you can’t beat them, join them” een mooie quote die steeds meer van toepassing lijkt te zijn.

Zo hebben Wells Fargo en JPMorgan Chase nu beide aangekondigd Bitcoin fondsen te lanceren.

Wells Fargo, de grote Amerikaanse bank, registreerde donderdag een particulier bitcoin-fonds de bij Amerikaanse toezichthouders. Hiermee wordt Wells Fargo de nieuwste toevoeging aan het rijtje met mega banken met een indirect crypto-investeringsvehikel voor haar grootste klanten.

Een onderbreking van eerdere rapporten dat Wells Fargo rijke investeerders zou pitchen met een actief beheerd aanbod. NYDIG en FS Investments werken samen met Wells Fargo aan het aanbod volgens openbare documenten van de aanvraag bij de SEC; het paar heeft eerder samengewerkt aan bitcoin-fondsen. Wells Fargo heeft er uiteraard een verdienmodel aan vastgeplakt en ontvangt een deel van de verkoop via twee dochterondernemingen.

Het passieve bitcoin-fonds van JPMorgan werd donderdag ook ingediend bij de Securities and Exchange Commission. 

JPMorgan Chase begon deze week voor het eerst een in-house bitcoin fonds aan zijn Private Bank-klanten te pitchen. Het is op zijn minst opvallend te noemen, daar JPMorgan Chase voorheen een zeer uitgesproken tegenstander was tegenover bitcoin. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, zei ooit dat hij elke JPMorgan-medewerker zou ontslaan die bitcoin zou bezitten. 

Het passief beheerde fonds heeft volgens bekenden nog geen crypto beleggingen van klanten. Daar zou snel verandering in kunnen komen, omdat adviseurs pas gisteren in een gesprek met de bank op de hoogte waren van het fonds. Het fonds wordt aangeboden in samenwerking met NYDIG, de bitcoin-tak van vermogensbeheerbedrijf Stone Ridge.