Let op! Dit is geen financieel advies. Handelen in crypto is niet zonder risico.
‘Welke munt moet ik kopen?’, een vraag die wij bijna dagelijks krijgen. Hier geven wij echter nooit een specifiek antwoord op, het enige advies wat wij kunnen geven is om zelf goed onderzoek te doen naar de munt die je denkt te willen kopen.
Iedere munt heeft een achterliggend team en project, kijk bijvoorbeeld eens naar Stellar, een munt ontwikkeld voor decentrale transacties. Stellar is een open netwerk om geld op te slaan en te verplaatsen, de munt die zij hieraan hebben gekoppeld is Stellar (XLM).
Wanneer je iets hoort over een bepaalde munt, lees je dan goed in. Kijk naar de website, zoek wat informatie op over wat de munt doet en het team achter de munt. Wanneer je na het lezen van de documentatie nog steeds een goed gevoel bij het project hebt dan kan je ervoor kiezen om te investeren in het project.
Waarom moet je jezelf inlezen?
Op het moment dat je investeert in een project waar je een goed gevoel bij hebt maak je jezelf minder snel druk om de prijs. Dit voorkomt panic selling, oftewel je munten verkopen wanneer deze iets dalen in prijs en hierdoor geld verliezen. Het kan zomaar zijn dat we in een tijdelijke bear market belanden en hierdoor de koersen dalen, wanneer je weet waarin je hebt geïnvesteerd maak je jezelf hier niet zo snel druk om.
Hoe het niet moet
Stel je even voor dat je vrienden of collega’s het hebben over die ene specifieke munt die je MOET kopen volgens hen (we noemen geen specifieke munt bij naam, het kan hier namelijk om elke munt gaan).Volgens een aantal vrienden is dit de munt die jou 100% rendement gaat opleveren dit jaar.
Jij wilt natuurlijk geen geld mislopen als jouw collega’s en vrienden straks wel allemaal die 100% rendement pakken en je besluit meteen te investeren in de munt zonder jezelf in te lezen.
Diezelfde avond daalt de prijs met 10% en de volgende dag weer met 5%. Je krijgt het gevoel al je geld te gaan verliezen en besluit je verlies te nemen en met 15% verlies te verkopen.
Je hebt je verder niet ingelezen in de munt en het achterliggende project en besluit dat dit toch niet de munt is voor jou, nadat je de munten verkoopt kijk je niet meer om naar deze munt. Aan het einde van het jaar heeft de munt een positief rendement van 70% wat je bent misgelopen… Jouw vrienden die zich wel hebben ingelezen wisten precies wat eraan zat te komen en hadden hierbij specifieke verwachtingen die zijn uitgekomen.
Hoe het wel moet
Laten we hetzelfde scenario pakken.
Je hebt dus weer een aantal vrienden die jou wijzen op de munt en beloven dat jij hier gigantisch veel winst op gaat maken. Dit klinkt natuurlijk heel goed, maar waarop baseren ze dat? Om daarachter te komen ga je zelf degelijk onderzoek uitvoeren naar de munt.
Je komt erachter wat de tijdlijn is voor het project en wat er allemaal aan zit te komen, zo zie je dat deze munt overgaat van een ERC-20 token naar een eigen mainnet. Ook komt er een eigen app aan waar al veel over te doen is geweest. Het project richt zich op decentrale communicatie, tegelijkertijd is er veel te doen rondom privacy schandalen bij een aantal grote bedrijven als Facebook. Dit project kan dus wel eens een uitkomst bieden voor een algemeen probleem.
Nu besluit je de munt te kopen omdat je ervan overtuigd bent dat dit wel eens een mooi project kan zijn. De volgende dag duikt de complete markt alsnog in het rood en sta je even op -10%. Hier maak je jezelf dus niet druk om, want je weet wat er allemaal aankomt.
Een week later is markt weer hersteld en sta je op een winst van een paar procent. Een paar maanden later lanceert het eigen mainnet en uiteindelijk de eigen app. Omdat je hebt besloten de munt te HODL’en en niet hebt laten imponeren door een fud heb je nu een rendement van 70%.