De Spark-token airdrop bracht een hoop aandacht met zich mee. Gratis tokens ontvangen omdat je een andere token bezit? Wie wilt dat nou niet. Maar wat is de Spark-token van het Flare netwerk nou eigenlijk?

Het Flare netwerk is een gedistribueerd netwerk met een aantal unieke eigenschappen. Zo kan het netwerk worden gebruikt om een brug te creëren tussen verschillende netwerken zoals het Ethereum netwerk en de XRP ledger. Zo kan het XRP token worden gebruikt met de slimme contracten van het Ethereum netwerk.

De Spark token is het oorspronkelijke token van het Flare netwerk, en een gedeelte van het totale aanbod werd gratis uitgedeeld aan XRP-houders. Deze tokens zullen echter pas in Q1 van 2021 worden uitgekeerd door het netwerk, een exacte datum is nog niet bekend.

Ripple’s XRP ledger is een wereldwijd betalingsnetwerk. En hoewel dit netwerk is geoptimaliseerd voor het verwerken van transacties wereldwijd heeft het netwerk een beperkte bruikbaarheid als het gaat om andere functionaliteiten. Het Flare netwerk wilt dit probleem oplossen door ondersteuning te introduceren voor slimme contracten voor het XRP token.

Wat is het Flare-netwerk?

Flare Network is een gedistribueerd netwerk dat de Ethereum Virtual Machine (EVM) integreert. De EVM zet in feite slimme contracten om in instructies die computers kunnen lezen – hierdoor kan het netwerk Turing complete slimme contracten uitvoeren. Turing-volledigheid betekent dat het vrijwel elke computertaak kan uitvoeren, zolang er maar genoeg geheugen is om het uit te voeren.

Hierdoor kan het netwerk een aantal krachtige eigenschappen combineren en zo een ​​ecosysteem van gedecentraliseerde applicaties creëren.

Flare gebruikt een consensusprotocol genaamd Avalanche, dat is aangepast om te werken met Federated Byzantine Agreement (FBA). FBA is een consensus mechanisme dat wordt gebruikt door netwerken zoals de XRPL en Stellar. In het kort komt het erop neer dat het consensus algoritme van Flare niet afhankelijk is van economische mechanismen zoals Proof of Stake (PoS) om de veiligheid van het netwerk te behouden.

Wat is het Spark Token (FLR)?

Dat Spark een token is dat gratis is te ontvangen voor XRP houders is natuurlijk mooi meegenomen, maar waarvoor dient de Spark token nou eigenlijk? Spark is het native token van het Flare Network. In de basis is het vergelijkbaar met andere native tokens, om transactiekosten op het netwerk mee te betalen en zodoende aanvallen op het netwerk te voorkomen. Als transacties volledig gratis zouden zijn zou het te makkelijk zijn om het netwerk te spammen en te vullen met nutteloze transacties.

Buiten dat kan de Spark token ook worden gebruikt als onderpand binnen gedecentraliseerde applicaties (DApps). Voor het verstrekken van informatie aan een oracle in de blockchain of om deel te nemen aan het beheer van het protocol door middel van stemmen.

Deze drie componenten maken een ecosysteem van applicaties mogelijk die afhankelijk zijn van Spark. Dit noemen we Spark Dependent Applications (SDA).  SDA’s kunnen ook betrouwbare representaties van tokens op andere netwerken mogelijk maken, zelfs degenen die geen native ondersteuning bieden voor slimme contracten. 

Flare Network is dus een nieuwe manier om netwerken te schalen die geen slimme contracten ondersteunen. Met Flare kan XRP op een betrouwbare manier worden gebruikt in samenwerking met slimme contracten en een deel van de Spark-voorraad wordt verdeeld onder de XRP-houders.