Onderstaande tekst over (crypto) ETF’s is uitsluitend informatief bedoeld. De inhoud mag op geen enkele wijze worden geïnterpreteerd als financieel advies.

Er bestaan meerdere manieren om in crypto te beleggen. Het zelfstandig aankopen van Bitcoin of andere crypto via een broker of cryptobeurs is een optie die moderne investeerders vaak aanspreekt, omdat ze zelf beschikken over hun coins en 24/7 kunnen handelen. Voor sommige investeerders is het managen van een divers crypto portfolio echter een bezigheid die teveel tijd en aandacht vraagt. Om toch te kunnen beleggen in verschillende cryptovaluta, is het investeren in een crypto ETF voor hen een mogelijkheid. Hoewel het aanbod momenteel nog beperkt is, zullen naar verwachting steeds meer diverse ETF producten op de cryptomarkt verschijnen.

Wat is een traditionele ETF?

De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Funds. Dit zijn fondsen die op de beurs verhandeld worden. Een ETF is een verzameling van activa die op de aandelenmarkt kan worden gekocht en verkocht. Dit werkt hetzelfde als de manier waarop beleggers in aandelen van een bedrijf investeren. 

ETF’s zijn beleggingsfondsen die een bepaalde index, zoals de AEX of de S&P500, volgen. Als je bijvoorbeeld een ETF op de AEX koopt, betekent dit dat je in één keer belegt in de grootste vijfentwintig Nederlandse bedrijven. Dat is eenvoudiger, sneller en goedkoper dan om van ieder afzonderlijk bedrijf dat aan de AEX genoteerd staat, waardepapieren aan te schaffen.

Er bestaan honderdduizenden ETF’s wereldwijd, die in verschillende beleggingscategorieën passen. Zo kun je ETF’s vinden die actief zijn op de aandelenmarkt, maar ook zijn er fondsen die in obligaties of grondstoffen zitten. Andere fondsen zijn weer puur gericht op techniek of hebben een portefeuille met activa rond een bepaald thema zoals duurzaamheid.

Actief – en passief beheerde ETF fondsen

ETF fondsen kunnen zowel actief, als passief worden beheerd. Fondsen die actiever traden met de onderliggende assets kunnen een hoger rendement behalen (dit is uiteraard geen garantie). Aan actief beheerde fondsen is dan ook een ander kostenplaatje verbonden. Fondsen die uitsluitend een index volgen zijn in de regel goedkoper. Het is altijd belangrijk om vooraf degelijk onderzoek te doen naar de kosten die worden doorberekend, en een inschatting te maken van het risico dat een fonds neemt met het geld van de investeerders.

ETF’s samengesteld met cryptovaluta

Een crypto ETF volgt de prijs van één of meerdere cryptocurrencies. Je kunt met een ETF dus beleggen in de waarde van Bitcoin of een verzameling verschillende cryptovaluta, zonder deze zelfstandig afzonderlijk aan te schaffen. Het kopen van een ETF die uit één munt bestaat is net zo ingewikkeld als het kopen van dezelfde munt bij een broker of beurs. Je hoeft slechts eenmaal een account aan te maken en de munt aan te schaffen. Dat komt op hetzelfde neer als de handelingen die moeten worden verricht voor deelname in een ETF bij een traditioneel beleggingsplatform. Maar het is momenteel de eenvoudigste beschikbare manier om met weinig handelingen in fondsen te beleggen die uit verschillende cryptovaluta zijn samengesteld. Deze markt is volop in ontwikkeling en er zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk veel nieuwe producten worden aangeboden.

Verschillende soorten crypto ETF’s

1. Crypto Spot ETF

Een Spot ETF is een ETF die is ondersteund door fysiek bezit van de digitale asset(s). In het geval van crypto bezitten deze fondsen dus daadwerkelijk de coins waarin wordt belegd. Het is in feite een manier om crypto aan te kopen zonder zelf teveel aan de knoppen te hoeven zitten. Het fonds koopt uit jouw naam en met jouw geld. Als de marktwaarde van de munten in het fonds stijgt, stijgt de waarde van de ETF evenredig. Er zijn wel kosten verbonden aan de service voor het samenstellen van het portfolio. 

Afgezien van de kosten, is het grootste nadeel van deze ETF’s dat de handel alleen mogelijk is tijdens de uren dat de beurs is geopend. Vanwege de volatiliteit in de markt kan het gebeuren dat de koers alweer een stuk is gedaald voordat je je ETF kunt verkopen. En omgekeerd kan het voorkomen dat je moet wachten met het kopen van een ETF tot maandagmiddag, terwijl de koers op de zaterdag daarvoor veel voordeliger was.

2. Crypto-fondsen die futures-contracten bezitten (Futures ETF’s)

Bij dit soort ETF zijn de aandelen in het fonds niet gebaseerd op het bezit van crypto, maar op futures-contracten. Dit zijn termijncontracten waarin de prijs en datum voor het kopen of verkopen van een munt vastliggen. Met behulp van futures contracten kunnen beleggers eventueel profiteren van zowel opgaande als neerwaartse markttrends: er wordt min of meer gespeculeerd op een mogelijke stijging of een mogelijke daling van de koers. Door futures ondersteunde ETF’s zijn aanvankelijk bedacht voor assets waarvan het fysieke bezit onhandig zou zijn, zoals olie, goud en graan.

Futures zijn zeer complexe beleggingsproducten waar extra risico bij komt kijken. Het is belangrijk dat investeerders zich van deze risico’s bewust zijn alvorens te investeren in een Futures ETF. Futures fondsen hebben de onderliggende assets niet in hun bezit en gebruiken soms hefboomconstructies waarbij het gevaar op liquidatie van de gehele positie op de loer ligt.

De kosten die zijn verbonden aan het investeren in Futures ETF’s liggen meestal hoger dan die voor het investeren in een ETF van een fonds dat de crypto daadwerkelijk bezit.

3. Crypto ETF met aandelen van cryptoverwante industrieën

Middels dit type ETF kan indirect in crypto en in blockchain-technologie worden geïnvesteerd met aandelen van aanverwante bedrijven. Denk hierbij aan miners, cryptobeurzen, hedgefondsen of bedrijven die zelf veel Bitcoin in bezit hebben, zoals bijvoorbeeld MicroStrategy. Deze markt is minder volatiel en volledig afhankelijk van hoe de crypto-industrie zich zal ontwikkelen. Een hypothetisch voorbeeld: Mining company X weet de kosten voor het minen te drukken door een voordelige manier van energiewinning aan te boren. Dit leidt tot een beter resultaat van de onderneming, waardoor de vraag naar de aandelen stijgt. Deze aandelen worden door de marktwerking van vraag en aanbod meer waard. Investeerders die er op tijd bij waren maken winst door de stijging van de koers.

Voordelen van het zelfstandig investeren in crypto versus het kopen van crypto ETF’s:

  • De cryptomarkt sluit nooit en je kunt dus 24/7 terecht op cryptobeurzen om te handelen. Dat biedt voordeel omdat cryptovaluta volatiele assets zijn. Je kunt dus ten alle tijde van plotselinge prijsbewegingen profiteren;
  • Het aanmaken van een account bij een crypto broker is net zo eenvoudig als het aanmaken van een account bij een traditionele aandelenmakelaar. Betrouwbare crypto brokers en – beurzen bewaren crypto van hun klanten op een veilige manier;
  • Er bestaan nog maar weinig ETF producten waarbij je zelf de zeggenschap hebt over de samenstelling van je ‘cryptomandje’ en deze buiten kantooruren kunt managen;
  • Je kunt zogewenst zelf verantwoordelijkheid nemen voor het opslaan en bewaren van crypto op een hardware wallet zoals bijvoorbeeld de Trezor wallet of de Nano X. Dit is de meest onafhankelijke manier voor het beheren van crypto, maar er is wel wat expertise voor nodig om (veelgemaakte) fouten te voorkomen.

Voordelen van het kopen van crypto ETF’s

  • Het portfolio wordt met de expertise van het fonds samengesteld;
  • Tijdsbesparing: Het aanmaken van meerdere wallets en accounts bij verschillende cryptobeurzen is een tijdrovende klus. Hier mag wel worden opgemerkt dat de meeste cryptobeurzen en brokers wel voorzien in de assets die in momenteel beschikbare ETF’s worden gebundeld;
  • Eenvoud: Er hoeft slechts één transactie plaats te vinden. Dit scheelt ook in de handelskosten bij het aanschaffen van (veel) verschillende coins;
  • Het investeren in (eenheden in) een ETF valt onder de regulering van het bestaande financiële systeem;
  • Een goede reputatie van een financiële dienstverlener die crypto ETF’s aanbiedt kan vertrouwen wekken bij de investeerder.

Actualiteit rond Bitcoin Spot ETF’s

Sinds juli rekent Europa op de eerste Spot ETF. Deze ETF wordt beheerd door Jacobi Asset Management en staat genoteerd aan de AEX (Amsterdam Exchange Index) onder de ticker BCOIN. Dit fonds is bedoeld voor institutionele beleggers, instappen kan vanaf 100.000 USdollar. Ook in Canada, Brazilië en Dubai bestaan inmiddels Spot ETF’s.

Amerika laat geen enkele aanvraag passeren

In de Verenigde Staten zijn nog geen crypto Spot ETF’s toegestaan. Na een reeks negatieve besluiten heeft de Amerikaanse SEC (The Securities and Exchange Commission) onlangs ook de aanvraag van Greyscale – de grootste aanbieder van cryptofondsen – afgewezen. De cryptomarkt hoopt al lange tijd op goedkeuring in de VS voor een Bitcoin Spot ETF, omdat dit de institutionele adoptie van crypto zou kunnen boosten. Deze verwachting stoelt op het feit dat de handel in digitale assets dan onder de regelgeving van het SEC zou vallen, wat het voor een groter aantal institutionele beleggers mogelijk maakt om te investeren in crypto. Het zou er eveneens voor zorgen dat het kopen van Bitcoin (en andere toegestane crypto) toegankelijker wordt voor retail investeerders. Wat precies het effect van een positief besluit in de VS zal zijn op de internationale markt, is echter niet te voorspellen.

Belangrijke informatie over het veilig beheren van uw crypto en de beveiligingsmaatregelen van Bitcoin Meester vindt u via onderstaande links:
Hoe houd ik mijn crypto veilig en wat kan ik er zelf aan doen? – Bitcoin Meester
Not your keys, not your worries – Bitcoin Meester