In de crypto wereld valt er altijd wel iets bij te leren. Weet jij bijvoorbeeld wat een token is en wie nu eigenlijk de oprichter van de bitcoin is? Hieronder ontdek je wat niemand je vertelt over crypto.

Het mysterie achter de oprichter

Vrijwel niemand weet wie de echte oprichter is van het bitcoin-netwerk. De eerste blockchain ging live in 2009, maar wie daar precies achter zit is onbekend. Satoshi Nakamoto is een pseudoniem, het gaat dus niet over een echt persoon.
Deze naam liet sinds 2011 niet meer van zich horen en tot op vandaag weet nog altijd niemand precies wie de werkelijke uitvinder is. Gaat het over één persoon of een team van computernerds? Er doen nog steeds heel wat wilde verhalen de ronde. Sommigen beweren zelfs dat het gaat over iemand uit de toekomst die door de tijd gereisd is, maar dat nemen we uiteraard met een grote korrel zout. 

Tokens versus coins

Tokens en coins zijn twee termen die gebruikt worden om elementen op de blockchain te omschrijven. Ze lijken op het eerste zicht hetzelfde, maar toch zijn er duidelijke verschillen. Coins staan voor munten die we gebruiken om rechtstreekse betalingen mee te verrichten. Je kan ze dus niet gebruiken voor andere doeleinden. De coin beschikt over een specifieke waarde. 

Een token kan ook dienst doen als betaalmiddel, maar heeft daarnaast nog andere functies. Het kan bijvoorbeeld ook een aandeel zijn of dienen als een soort fiche als bewijs voor een bepaald product. Tokens kunnen makkelijker gecreëerd worden dan coins. Bij coins moet je een eigen blockchain bouwen en een token kun je eenvoudig lanceren op een bestaande blockchain.

Een hele Bitcoin kopen?

Voor mensen die zich pas net verdiepen in de wereld van crypto is het vaak niet duidelijk dat je ook een deel van een coin kan kopen. Je kan natuurlijk een bitcoin in zijn geheel aankopen, maar met de huidige koers is dit niet voor iedereen mogelijk. Je kunt dus ook gewoon een klein stukje van een coin kopen. Je kan tot enkele cijfers na de komma van een bepaalde munt kopen. Bij crypto munten met een kleinere waarde wordt het wat ingewikkelder om slechts een deel aan te kopen. Dit heeft natuurlijk ook weinig zin als de hele munt maar een paar cent kost.