Veel mensen linken cryptocurrency direct aan hoge risico investeringen welke zijn weggelegd voor technische millennials en mensen die alles weten van computers.

Hoewel dit in de eerste jaren misschien enige kern van waarheid bevatte is dit de laatste paar jaar niet meer het geval.

Cryptocurrency is ondertussen volwassen geworden en wordt ondertussen wereldwijd gebruikt voor meer dan alleen maar investeringen. 

In dit artikel hebben wij een voorbeelden op een rijtje gezet waar cryptocurrency voor kan worden gebruikt in het dagelijks leven.

Online shoppen met crypto

Online shoppen, het is iets wat 76% van de wereld tegenwoordig doet. Waar tien jaar geleden veel webshops slechts werkten met handmatige overschrijvingen is dat tegenwoordig niet meer denkbaar. iDeal, Apple pay, maar ook cryptocurrencies zijn tegenwoordig veelgebruikte betaalmethodes.
Online zijn er meer dan 100.000 webshops waar er met cryptocurrency kan worden betaald, een aantal bekende namen zijn Microsoft, Starbucks en bijvoorbeeld het Nederlandse Thuisbezorgd.

Shoppen (in Parijs?)

Ondanks de komst van het internet houdt de consument ervan om te shoppen in fysieke winkels. Aan de toonbank betalen we in Nederland vooral met onze pinpassen ruim 62% van alle transacties in fysieke winkels werd in 2018 digitaal gedaan.
Hoewel we nog steeds met contant geld betalen hebben digitale betalingen allang de overhand genomen.
Pasjes in het apparaat steken? Dat doen we ook bijna niet meer, tegenwoordig doen we de meeste betalingen contactloos met onze pas, of zelfs met onze telefoon.

Betalingen met cryptocurrency is echter iets wat we de laatste tijd ook steeds meer terugvinden in de winkels waar we komen. Zo zijn er in Frankrijk recent 25.000 winkels begonnen met het accepteren van cryptocurrency in de winkel.
Een van de grootste betaalproviders uit Frankrijk, Global POS, heeft het mogelijk gemaakt om via hun betaal apparaten rechtstreeks te betalen met crypto. Het systeem wisselt dit vervolgens automatisch om naar euro’s zodat het voor de aangesloten winkelhouders aantrekkelijk blijft en ze niet te maken krijgen met de wisselende koersen.
In eerste instantie is dit slechts mogelijk met bitcoins maar er wordt al gekeken naar het toevoegen van andere munten zoals Ethereum en Litecoin.

Nu blijkt dat het tamelijk eenvoudig is om deze technologie te implementeren zal het niet lang meer duren tot deze technologie ook wordt uitgerold in omringende landen, waaronder Nederland. Onder deze winkels bevinden zich ook restaurants, romantisch een weekendje naar Parijs met alleen maar crypto? Het kan! Boek online je hotel met crypto, shop een nieuwe outfit, dineer vervolgens bij een mooi restaurant en betaal dat allemaal met crypto.

Auto’s kopen

Naast dat we cryptocurrency kunnen gebruiken voor onze dagelijkse aankopen kunnen we er ook grote(re) aankopen mee doen. Zo zijn er verschillende auto handelaren die cryptocurrency accepteren als een betaalmiddel. Koop je een mooie dure auto? Wees dan wel voorzichtig! Als je het eigen crypto vermogen niet hebt aangegeven bij de belasting en ze komen je controleren dan wilt het nog wel eens vervelend uitpakken. Kan jij niet aantonen dat jij belasting hebt betaald over dat inkomen? Dan zou het zomaar kunnen dat ze de auto afpakken… 

Wat kan je met crypto in de toekomst?

Crypto is nog relatief jong, tien jaar geleden wist er nog bijna niemand van het bestaan. Hoewel dat tegenwoordig wel anders ligt zijn er nog steeds veel onduidelijkheden voor overheden en consumenten. We zien het laatste jaar veel beweging op het gebied van regulatie door overheden en financiële instellingen, maar voorlopig blijven er van beide kanten vraagstukken.
Als we kijken naar het internet heeft het ook een tijdje geduurd totdat het de fase heeft bereikt waarin we ons nu bevinden. Volgens de kenners staan we nu nog aan het begin van het relatief jonge crypto en zal dit uiteindelijk uitgroeien tot iets met net zoveel waarde als het internet heeft.
Wellicht dat we over 30 jaar terugkijken naar dit artikel en erom moeten lachen… Wie weet!