Terra Luna haalt onafgebroken het nieuws. Cryptomunt Luna maakte in een aantal weken een stijging mee van rond 50 tot bijna 120 dollar. De munt lanceerde zich in de top tien van de CoinMarketCap en duwde zelfs XRP, de op 5 na grootste cryptomunt, eventjes kopje onder. Ook de explosieve vraag naar Terra’s stablecoin UST dwingt nieuwsgierigheid af. Wat vormt de succesformule van Terra Luna, het decentrale ecosysteem op de blockchain?

De blockchain

Oprichters Daniel Shin and Do Kwon richtten in 2018 Terra Luna op in Zuid-Korea. Zij bouwen met het bedrijf Terraform Labs in Singapore aan een digitaal ecosysteem op de Terra blockchain. Hierop draaien inmiddels ruim honderd projecten die allerlei financiële producten faciliteren. Er zijn bijvoorbeeld spaar- en leenprotocollen, een crypto wallet, handelsplaatsen voor non fungible tokens (NFT’s) en onroerend goed, gaming, verzekeringen en ga zo maar door.


In beginsel was het doel van de oprichters om een efficiënt betalingssysteem te ontwikkelen op de blockchain, zonder tussenkomst van autoriteiten. Volatiliteit van crypto vormde hierbij een probleem dat moest worden opgelost, want een volatiele munt is niet ideaal als betaalmiddel en dus niet efficiënt. Een combinatie tussen volatiele- en niet-volatiele crypto bood uitkomst. Dat zijn Luna en Terra. Samen vormen deze tokens de fundering van het Terra Luna ecosysteem.


(Terra) Luna

Luna is de volatiele native token van Terra Luna. Het is een cryptomunt die, zoals vele andere cryptovaluta, aan -flinke- waardeschommelingen onderhevig is. De marktkapitalisatie van Luna is sinds begin 2021 verhonderdvoudigd tot rond dertig miljard dollar, dus geen onbeduidend spelertje meer op de markt. Luna is een soort dieselmachine: als er eenmaal beweging in gaat hij op volle kracht! De token wordt binnen het protocol gebruikt voor bijvoorbeeld staking en voor governance. Zo blijft het netwerk snel, veilig en liquide, en kunnen de validators in de stakingpools democratisch beslissingen nemen over de toekomst van het protocol. Luna is bovenal onmisbaar voor het stabiel houden van de stablecoins op het Terra protocol. 

Terra, de stablecoins

Terra als cryptomunt bestaat niet, maar Terra is de verzamelnaam voor een aantal stablecoins. Deze stablecoins vormen samen de de niet-volatiele native tokens van het ecosysteem. De bekendste en grootste is UST, de stablecoin die aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld. Dit is dus niet de enige stablecoin, er bestaat bijvoorbeeld ook een Terra-euro, een Koreaanse Terra-won en een Britse Terra-pond. Het nut van deze munten is duidelijk: als je met een Brits bedrijf zaken zou doen vanuit bijvoorbeeld Australië, bestaat via het Terra netwerk de mogelijkheid om met de Britse Terra stablecoin te betalen. Deze staat gelijk aan de waarde van de Britse pond en kan door de ontvanger zo gewild worden omgeruild tegen fysiek geld. Het bedrag gaat snel en rechtstreeks van A naar B, zonder tussenkomst van instanties die normaal gesproken het (internationale) geldverkeer regelen. Dat scheelt in tijd en kosten.

Stablecoins worden niet alleen gebruikt voor het gemakkelijker maken van betalingsverkeer. Traders zetten hun volatiele crypto constant om in stablecoins en vice versa. Er moet voor crypto trading een groot volume aan verschillende stablecoins beschikbaar zijn, zowel bij centrale beurzen (CEXen) als bij decentrale platforms (DEXen). Investeerders houden vaak een gedeelte van hun crypto in stablecoins die ze eventueel kunnen uitlenen tegen een aardige rente. Er gaan dagelijks vele miljarden in stablecoins om. 

Centraal versus decentraal

De Terra stablecoins zijn, in tegenstelling tot de meeste stablecoins die we al wat langer kennen, decentraal. Dit betekent dat er geen aanwijsbare partij is die deze munt uitgeeft, en het betekent ook dat de hoeveelheid munten die in omloop zijn, niet zijn verzekerd van een gelijkwaardige reserve als back-up. Een centraal uitgegeven stablecoin is per definitie volledig gedekt met fysiek geld. Zo moet het altijd mogelijk blijven om de stablecoins weer in te wisselen voor dezelfde waarde in de valuta waaraan deze is gekoppeld. Ook als alle houders tegelijkertijd zouden besluiten om hun totale bezit in te wisselen. Zonder dit vertrouwen is een stablecoin niet geschikt voor de markt als ruilmiddel. De uitgever van een centrale stablecoin moet er dus een transparante boekhouding op nahouden! Dat is niet altijd het geval. Ook zijn de partijen die deze munten uitgeven ergens ter wereld gevestigd, en daardoor kwetsbaarder in verband met regelgeving. De centrale partij kan immers worden op de vingers worden getikt door een nationale financiële instantie en dat kan onrust in de markt tot gevolg hebben.

Hoe zorg je voor een blijvende – en stabiele waarde bij een decentrale stablecoin?

Bij de ontwikkeling van Terra’s decentrale stablecoins is een unieke methode bedacht die revoor zorgt dat de waarde van deze munten steeds aan de waarde van de gekoppelde valuta blijft kleven. Daar komt Luna bij kijken. Niet door het aantal uitgegeven stablecoins te ‘verzekeren’ met dezelfde waarde in Luna, want deze is immers volatiel. Bij de Terra stablecoins gebeurt dit met behulp van een mechanisme dat arbitrage heet. Voor de duidelijkheid, en omdat het verreweg de grootste Terra stablecoin is, beperkt onderstaande uitleg hieronder zich tot de Terradollar UST.

Burnen en minten

Luna zit via een vindingrijk mechanisme gekoppeld aan UST. De waarde van 1 UST is min of meer gelijk aan de waarde van 1 Amerikaanse dollar. Door het inwisselen (burnen) van Luna op het Terra netwerk, wordt UST gemaakt (gemint). Omgekeerd kan 1 UST kan altijd worden ingewisseld voor Luna tegen de waarde die Luna op dat moment heeft ten opzichte van 1 dollar. De UST verdwijnt en neemt de gedaante van Luna aan. 

Arbitrage

Het kan voorkomen dat de waarde van een stablecoin opeens toch een beetje afwijkt van de gekoppelde valuta. Als de waarde van UST iets onder de dollarwaarde zakt, kunnen investeerders met diepe zakken veel geld verdienen door Luna tegen UST om te wisselen. Ze krijgen dan namelijk meer UST voor hun Luna dan gewoonlijk. Omdat de vraag naar UST door dit mechanisme stijgt, gaat de waarde ervan weer omhoog totdat de waardeverhouding met de dollar is hersteld. Andersom geldt, dat als de waarde van UST iets boven de dollar uitkomt, het voordelig is om UST in te wisselen voor Luna. Je ontvangt dan immers meer Luna dan gewoonlijk. Door deze arbitragemogelijkheden blijft de UST-dollar koppeling in stand, met de inzet van Luna. Dit is de basis voor het solide vertrouwen in de algoritmisch gestabiliseerde UST. UST heeft inmiddels een marktkapitalisatie van ruim 17 miljard dollar. Ter referentie: dat was een halfjaar geleden 2,7 miljard dollar. UST koerst af op een plekje in de top tien, maar staat momenteel op de dertiende plaats van de CoinMarketCap.

Burn it!

Voor iedere UST die wordt aangekocht, verdwijnt (zo goed als) dezelfde waarde in Luna van de markt. Dit is een burning mechanisme dat samenhangt met de schepping van UST. De voorraad Luna zal hierdoor steeds kleiner worden. Hoe groter de vraag naar UST, hoe meer Luna wordt verbrand. Een vermindering van het aantal Luna in omloop heeft een gunstige invloed op de prijs van Luna. Kort door de bocht: meer vraag naar UST leidt tot een hogere koers van Luna. 

Welke risico’s kleven aan Luna en UST?

Ontkoppeling van de dollar
Risico’s zijn er altijd bij het beleggen in crypto, daarom is het zo belangrijk om je goed in te lezen in de munt waarin je overweegt te investeren.
De grootste nachtmerrie voor bezitters van stablecoins is dat deze zijn waardeverhouding tot de gekoppelde valuta (peg) verliest. Het is inmiddels duidelijk dat UST munten niet zijn ingedekt met fysiek geld, maar wel altijd kunnen worden ingeruild tegen Luna. 


So far so good, maar omdat UST nog niet erg lang bestaat kan niet met zekerheid worden gesteld dat deze de ‘tand des tijds’ al heeft doorstaan. De gevreesde ontkoppeling van de dollar is in theorie niet ondenkbaar. Tijdens extreme paniek in de markt kan een sneeuwbaleffect optreden. Stel je voor dat tegelijkertijd opeens heel veel UST én heel veel Luna worden gedumpt. De prijs van Luna zou dan kelderen. Met als mogelijk gevolg: een ‘bankrun’ op UST en een waardeloze Luna. Dit verschijnsel wordt ook death-spiral genoemd.

Bitcoin, de lachende derde

Bovenstaande gebeurtenis, waarbij Luna snel waarde verliest en het Terra ecosysteem dreigt in te storten, vormde een hypothetisch probleem dat moest worden ingedekt. De oplossing kwam als een verrassing: CEO Do Kwon en de Luna Foundation Guard maakten kort geleden bekend dat ze naast Luna ook grote reserves Bitcoin gaan aanleggen om de UST-koppeling met de dollar te beschermen.

Tot slot zijn er ook wel eens kritische geluiden te horen over hoe decentraal UST feitelijk is. UST wordt gemint met Luna en Luna is uitgegeven door Terra Luna. De Terra stablecoins zijn ook niet de laatste decentrale stablecoins zijn die het licht zullen zien. Do Kwon ziet daar geen bedreiging in. Hij meent dat UST uitsluitend concurrentie ondervindt van fiat geld en van CBDC’s, door centrale banken uitgegeven digitale valuta. 

Een overzicht van alle apps (met een korte beschrijving op de Terra blockchain) vindt u hier. Terra Money – Ecosystem