De term “gas” verwijst naar de netwerkkosten op het Ethereum-netwerk. Om een transactie uit te voeren moet er een vergoeding worden betaald. De gas-fee is het bedrag dat op een transactie wordt ingehouden om deze te verwerken. Een transactie kan het versturen van Ethereum zijn, maar kan ook het uitvoeren van een smart-contract zijn. 

Gas prijs

Ethereum (ETH) is de valuta die het Ethereum-netwerk van de “brandstof” voorziet, ook wel Gas genoemd. Gwei is de eenheid die wordt gebruikt om aan te duiden hoeveel brandstof het kost om een taak uit te voeren. Sommige acties die meer werk vereisen, zoals het uitvoeren van een smart-contract, brengen hogere kosten met zich mee. Vandaar dat transacties via het Ethereum netwerk op een DEX (een decentrale beurs welke draait op de blockchain) doorgaans een hogere gas-fee heeft dan reguliere transacties. 

Wanneer een transactie snel gevalideerd moet worden is het handig om hogere gas-fee mee te geven. Wanneer het netwerk drukbezet is en er veel mensen tegelijk een transactie willen versturen stijgen de gas prijzen door de vraag enorm. Er wordt dan tegen elkaar op geboden om de transactie sneller te verwerken wat resulteert in een hogere gas-fee.

Gwei

Omdat de gas-fee uit kleine getallen bestaat wordt deze meestal uitgedrukt in “Gwei.” Dit is vergelijkbaar met “sats” in het geval van Bitcoin. 1 gwei is gelijk aan 0,000000001 (of 10-9) ETH.

Hieronder kunt u een voorbeeld zien van de Gas prijs en de Gwei.

Bron: etherscan.io