Een tag of een memo is een unieke identificatiecode die bij sommige transacties moet worden meegestuurd. De ontvangende partij weet dan waar de transactie terecht moet komen. Dit is nodig wanneer een transactie naar een centrale partij wordt gestuurd, bijvoorbeeld naar een platform als Bitcoin Meester. Centrale partijen werken met één algemeen stortingsadres voor sommige munten. Door het gebruik van deze tag/memo wordt een transactie gekoppeld aan het juiste account. Een tag/memo heeft eigenlijk dezelfde functie als een betalingskenmerk bij een reguliere bankoverschrijving.

Wanneer is een tag/memo nodig?

Hieronder staan de munten die door Bitcoin Meester worden ondersteund en waarvoor een tag/memo nodig is wanneer ze naar een centrale exchange (bijvoorbeeld Binance) worden verzonden.

  • Ripple (XRP)
  • Stellar (XLM)
  • Binance Coin (BNB)
  • Cosmos (ATOM)
  • Kava (KAVA)

Bij een munt staat duidelijk aangegeven of u een tag/memo moet toevoegen door middel van een extra regel in het adresboek waar u deze identificatiecode kunt invullen. Een tag/memo kan bijvoorbeeld uw klantnummer zijn op een exchange. U kunt de tag/memo bij de ontvangende partij opvragen.

Voorbeeld extra veld voor een tag/memo

Wanneer u uw munten naar Bitcoin Meester verstuurt dient u de tag/memo toe te voegen. Deze kunt u vinden wanneer u bij de betreffende munt op “storten” klikt.

ℹ️ Let op! Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om de Memo of Tag mee te sturen met een transactie. Zonder de juiste Memo of Tag worden uw tokens mogelijk niet bijgeschreven op uw account en kunnen ze zelfs verloren gaan.

Wanneer is een tag/memo niet nodig?

Er zijn bij bovengenoemde munten ook uitzonderingen. Wanneer u uw munten naar uw persoonlijke externe wallet stuurt, bijvoorbeeld een Ledger, is een tag/memo niet nodig. De reden hiervoor is dat deze wallet van uzelf is en het adres alleen door uzelf wordt gebruikt. Hier hoeft alleen het wallet adres, de juiste blockchain en het bedrag dat u wilt versturen ingevuld te worden. Voor transacties naar een eigen externe wallet geldt dat er in het veld “Tag/memo (optioneel):” een 0 ingevuld kan worden.

Waarom heeft niet iedere munt een tag/memo nodig?

Een tag/memo is niet bij elke munt nodig, omdat vrijwel elke blockchain anders werkt. Bij de meeste blockchains heeft u een eigen wallet adres en wordt de transactie direct naar uw wallet gestuurd. In dit geval is een tag/memo niet nodig.

Twijfelt u of u een tag/memo moet gebruiken voor een transactie?

Neem dan gerust contact op met onze helpdesk. Zij kunnen u vertellen of dat bij uw transactie nodig is. Onze helpdesk is bereikbaar via 085 007 6000 tussen 9 en 17 uur op werkdagen of via helpdesk@bitcoinmeester.nl.