Wanneer de koers van een cryptovaluta in korte tijd met 100% daalt spreekt men van een rug pull, maar wat is een rug pull nou eigenlijk? Crypto is leuk, althans, zolang men er geld mee weet te verdienen vinden ze het vaak een leuke bezigheid. Helaas kent crypto naast een hoop winnaars ook een hoop verliezers. Crypto is nou eenmaal niet zonder risico en je kunt je inleg verliezen. Iets waar je altijd bewust mee bezig moet zijn. Wat je wel kan doen is de risico’s minimaliseren en voorzichtig te werk gaan. In dit artikel kijken we naar een voorbeeld hoe je een hoop geld kunt verliezen; namelijk middels een zogeheten “rug pull”. Wat is een rug pull? En hoe voorkom je dat je zelf bij een rug pull betrokken raakt en je inleg verliest?

Wat is een rug pull?

Men spreekt van een rug pull in de cryptocurrency-industrie wanneer de ontwikkelaars van een project het project verlaten en ervandoor gaan met het geld van de investeerders. Een plek waar dit in de meeste gevallen gebeurt is op een decentrale-exchange (DEX). De reden waarom het daar voornamelijk gebeurt is eenvoudig, iedereen kan een een token maken en deze op een DEX plaatsen. Er zit geen centraal beheer achter die het team of het project controleert en er is geen ballotagecommissie waar het project langs moet alvorens deze wordt geplaatst op de beurs. Zodra een aanzienlijk aantal nietsvermoedende beleggers hun Ethers inruilen voor de betreffende token, trekken de makers vervolgens alles uit de liquiditeitspool, waardoor de prijs van de munt naar nul wordt gedreven. Bovendien is het maken van tokens op open source blockchain-protocollen zoals Ethereum eenvoudig en gratis. Kwaadwillenden gebruiken deze twee factoren in hun voordeel.

Vaak gaat een rug pull gepaard met veel hype in de dagen of weken van tevoren. Hoe meer aandacht er is voor een project, hoe meer beleggers het trekt en hoe hoger de prijs dus wordt. Merk op dat gedecentraliseerde exchanges zoals Uniswap of Pancakeswap algoritmisch de prijzen van tokens in een pool bepalen, afhankelijk van de beschikbare saldi.

Een recent voorbeeld van een rug pull is de Squidgame Token. De token was gebaseerd op de populaire Squid Game Netflix-serie en steeg sinds de introductie van minder dan één cent naar een recordhoogte van $2.856 per token. Totdat de prijs in elkaar stortte en de makers, website en social media accounts plots verdwenen. De geschatte schade bedraagt $3,3 miljoen.

Hoe voorkom je een rug pull?

Een DEX is niet zonder risico, zorg dat je weet wat je doet en weet wat je koopt. Ja, er zijn mooie succesverhalen waar mensen honderden procenten met winst behalen op een project, maar er zijn minstens net zoveel verhalen van mensen die hun inleg verliezen op een DEX. 

Controleer de liquiditeit in een pool om ervoor te zorgen dat je niet het slachtoffer wordt van een rug pull. Dit is slechts stap één. Je moet ook controleren of de tokenpool is vergrendeld. De meeste gerenommeerde projecten vergrendelen gepoolde liquiditeit voor een bepaalde periode. Een ander belangrijk aspect is een plotselinge stijging. Wanneer een munt spontaan met 5000% stijgt kan het aantrekkelijk zijn om in te stappen omdat je de boot niet wil missen. Maar deze FOMO kan je wel eens duur komen te staan…