Een “private-key”, je hebt het waarschijnlijk ergens gelezen in een artikel over je cryptocurrency wallet. In het kort is een private key de privésleutel welke nodig is om toegang te krijgen tot jouw eigen cryptocurrency.
Een wallet, waarin je munten dus worden bewaard, staat op de blockchain. Je wallet-adres bestaat uit een lange hashcode, dit is de public key. Deze sleutel heeft iemand dus nodig om munten naar jouw wallet te sturen en is daarom publiekelijk, deze kan dan ook gedeeld worden met anderen. Een private key heb je nodig om toegang te krijgen tot je public wallet. Hiermee kan je de inhoud van de wallet beheren en de munten versturen vanuit de wallet.

Een private key is dus privé, tot zover duidelijk. Deze sleutel moet ten alle tijde geheim worden gehouden voor anderen, deze biedt namelijk volledige toegang tot alle munten in de wallet.
Een private key kan je zien als een beveiligingslaag, als deze ontbreekt dan is het onmogelijk om uitgaven te doen of de wallet te bekijken.

Stel je voor dat je gebruikt maakt van een publiek postadres waar de post in een publieke brievenbus wordt gegooid.
Dit kan je zien als de transactie en iedereen kan jou een ‘pakketje’/transactie sturen. Het pakketje uit de brievenbus halen kan echter alleen met een privésleutel.

Hoe wordt een private key gegenereerd?

Een private key (ook wel privésleutel genoemd) kan op een aantal manieren gevormd worden. De key wordt gegenereerd door middel van een combinatie letters en cijfers. Dit is een ‘string’ van minimaal 21 karakters.
De cijfers en letters worden op een willekeurige manier getrokken, daarom is het voor hackers bijna onmogelijk om deze codes te kraken.

Wanneer er een transactie wordt gedaan hoort daar een privé sleutel bij, dit is als het ware een digitale handtekening.
De blockchain maakt bij een transactie zelf ook een privésleutel aan en vergelijkt deze met elkaar. Het systeem stelt zo vast dat de sleutels bij elkaar horen en het geld naar de juiste persoon wordt overgemaakt.
Als er tijdens de transactie een onderschepping plaatsvindt verandert de key. Dit wordt opgemerkt door de blockchain en zal dan de transactie afbreken. Hiermee blijven transacties beveiligd.

Hoe kan je het beste je private key opslaan?

Een veilige manier om je privésleutel op te slaan is door gebruik te maken van cold storage. Ook zijn er producten op de markt voor het opslaan van de ‘recovery seed’. Een van deze producten is de cryptosteel. Dit product is gemaakt van roestvrij staal, zuurbestendig en vuurbestendig. Wanneer je de recovery seed veilig wilt bewaren is dit misschien wel de meest veilige optie.