Een gegarandeerd rendement zonder enige inspanningen, het klinkt te mooi om waar te zijn (en dat is het ook.)

In dit artikel leggen we uit wat een ponzifraude is.

Geschiedenis van de Ponzi

Charles Ponzi is het meesterbrein achter de Ponzifraude. Meer dan honderd jaar geleden, in de jaren 20 van de vorige eeuw, probeerde Ponzi investeerders binnen te halen met valse beloften. Een van de beloftes was een gigantisch rendement. In sommige gevallen werd dat hoge rendement ook betaald. Maar dit gebeurde niet van de daadwerkelijke winsten maar met het geld van nieuwe investeerders.

Mensen kregen dus hun beloofde geld wat zorgde voor nieuwe investeerders die hetzelfde succes wilden behalen.

Ponzi investeerde zelf alleen niets – en het product bestond soms zelfs niet – en wanneer het kaartenhuis op instorten stond, vertrokken de oplichters met al het geld.

Wat is een ponzifraude?

Tegenwoordig bestaan de sprookjesachtige ponzifraude nog steeds. Sinds de komst van het internet is het alleen maar meer geworden. Bij een ponzifraude krijgen de eerste investeerders dus geld van de nieuwe investeerders. Zolang er maar nieuwe mensen geld in de ponzifraude blijven stoppen heeft het kans van slagen.

Een ponzifraude kan dus jaren blijven werken voordat deze omvalt. Maar dat moment is haast onvermijdelijk. Wanneer er niemand meer in de ponzifraude trapt valt het kaartenhuis om en zullen de eerste investeerders inmiddels rijk zijn geworden en ervandoor gaan met het laatste geld. Mensen die net zijn begonnen met het investeren in de ponzi zien hun geld nooit meer terug.

Een ponzifraude komt er dus op neer dat (nieuwe) deelnemers worden aangezet tot het investeren van hun geld, en in sommige gevallen wordt er zelfs iets uitgekeerd. Dan moet het wel echt zijn toch? Fout! Rendementen worden namelijk niet betaald vanuit winst uit de investering maar vanuit de inleg van de nieuwe deelnemers. Wanneer er geen nieuwe deelnemers meer bij komen valt de ponzi.

denk bijvoorbeeld aan een gegarandeerde winst van 10% per maand zonder hier iets voor te hoeven doen behalve geld in te leggen. Hiermee worden nieuwe investeerders over de streep getrokken en blijft de ponzi draaien. 

Hoe herkent u een ponzifraude?

In veel gevallen worden deelnemers (onbewust) op een ponzi gewezen door een kennis of familielid. Vaak geloven deelnemers in de ponzi en zijn deze bijna niet te overtuigen dat het niet is wat het lijkt. Wanneer een familielid of kennis vertelt over een investeringsmogelijkheid waar veel geld te verdienen valt is het belangrijk om altijd kritisch onderzoek te doen. Kijk naar de partij, zoek op waar u in investeert en kijk of er waarschuwingen over die partij te vinden zijn. Heeft u twijfel? Neem dan contact op met onze helpdesk via helpdesk@bitcoinmeester.nl.

Bent u van plan ergens in te investeren? Let dan op het volgende!

  • Een gegarandeerd rendement de meeste gevallen oplichting. Wees kritisch en vraag uzelf af of de beloftes realistisch zijn.
  • Kijk of de partij staat geregistreerd bij de DNB of de AFM. Dit kan via deze link. Staat de aanbieder er niet tussen? Wees dan voorzichtig en doe verder onderzoek. Bij twijfel kunt u contact opnemen met onze helpdesk via helpdesk@bitcoinmeester.nl.
  • Kijk uit bij een verzoek om herinvestering. Heeft u geïnvesteerd en wordt er na een eerdere investering gevraagd om meer geld voordat het bedrag beschikbaar is om op te nemen? Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van fraude. Een veelgehoord excuus is dat het bedrag alleen zou kunnen worden overgemaakt via het bitcoin-netwerk en het daarvoor nodig is om eerst hetzelfde bedrag naar de partij te sturen. Dit is in alle gevallen fraude!
  • Vaak worden beleggingen aangeboden met moeilijke strategieën die voor de meeste mensen niet te begrijpen zijn. Er worden vaak moeilijke termen gebruikt als ‘Artificial Intelligence” “Trading Bots”  etc. Deze termen zijn voor de meeste mensen niet of nauwelijks te begrijpen. Investeer niet in iets wat u zelf niet begrijpt.