Een memecoin is een cryptocurrency die bepaalde karaktereigenschappen heeft ​​uit een online meme. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is Dogecoin. Het succes van memecoins is grotendeels te danken aan online communities zoals Twitter of Reddit.

Hoewel de meeste memecoins ooit zijn begonnen als grap zijn er meerdere projecten nu goed voor miljarden aan marktkapitalisatie. 

Dogecoin, de eerste memecoin?

Dogecoin wordt beschouwd als de eerste memecoin, de meeste nieuwere memecoins hebben een groot deel van hun eigenschappen gebaseerd op die van Dogecoin. Dogecoin is in 2013 gemaakt door twee software-ingenieurs, Billy Markus en Jackson Palmer. In dat jaar was de wereld van cryptocurrencies nog een stuk kleiner en bestond het vooral uit wilde speculaties. Het tweetal besloot om de spot te drijven met de andere cryptocurrencies en lanceerde als grap een eigen coin. Een grap die nogal uit de hand is gelopen: een kleine tien jaar later staat Dogecoin in de top-10 van alle cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie. Dogecoin heeft zijn naam en logo te danken aan de destijds populaire Shiba-Inu “Doge” memes. 

Hoewel het ooit begon als grap is Dogecoin inmiddels al jaren een van de grootste cryptocurrencies op de markt. Met Elon Musk als een van de grootste Dogecoin aanbidders is deze memecoin nog altijd relevant en komt de munt regelmatig in het nieuws. Bijvoorbeeld nadat Tesla aankondigde Dogecoin als officieel betaalmiddel te accepteren.

De risico’s van memecoins

Investeren in cryptovaluta is nooit zonder risico, maar bij memecoins zijn er een aantal punten die extra aandacht verdienen. Veel memecoins hebben een onbeperkte voorraad, wat betekent dat het aanbod onbeperkt kan worden uitgebreid – met als mogelijk gevolg dat reeds bestaande munten hierdoor dalen in waarde. De populariteit van memecoins wordt grotendeels aangedreven door communities en hype op online kanalen. Hierdoor kan de koers plots heel hard stijgen wat aantrekkelijk lijkt om in te stappen, maar de koers kan net zo hard weer dalen. Een voorbeeld hiervan is de Dogecoin TikTok pump in 2020 waarbij de koers met 95% steeg nadat TikTok gebruikers besloten om massaal DOGE te kopen. Vervolgens stortte de koers net zo hard weer in elkaar. 

Volatiliteit en waarde

Memecoins hebben over het algemeen slechts 1 doel: verhandeld worden. Er zit in de meeste gevallen geen usecase aan memecoins verbonden. Hoewel sommige claimen een functinoaliteit te bieden blijkt het vaak slechts een verkooppraatje. Omdat het vaak een verkooppraatje is zijn ze extreem volatiel. Volatiliteit onder memecoins is van een heel ander niveau dan wat grotere cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) gewend zijn. 

Een voorbeeld van de volatiliteit onder memecoins is FLOKI INU. In 2021 dook FLOKI plotseling overal op, trams en bussen reden over heel de wereld rond met FLOKI reclames, FLOKI werd sponsor van enkele voetbalclubs en in Nederland was de reclame te zien tot aan de pont van het vervoersbedrijf GVB. Niets leek FLOKI te stoppen onderweg naar een top-10 positie in de cryptomarkt. Inmiddels is de munt met 98% gedaald en zijn de meeste mensen hun inleg verloren.

Grafiek FLOKI INU. (bron: Coinmarketcap.com)

Dit is een voorbeeld van de risico’s die memecoins met zich meebrengen, maar er zijn nog tientallen andere voorbeelden van memecoins die een soortgelijke crash hebben meegemaakt.

De grootte van de memecoin markt

Memecoins zijn in de basis hetzelfde als iedere andere cryptocurrency. Ze maken gebruik van de blockchain technologie en zijn te verhandelen via verschillende online markten. Het succes van een project hangt af van hoeveel er wordt gehandeld in een munt en hoeveel hype er omheen wordt gemaakt.   

Momenteel zijn Dogecoin en Shiba Inu de meest toonaangevende memecoins met miljarden aan marktkapitalisatie. Beide zijn goed voor een top-15 notering op basis van marktkapitalisatie (juli 2022). Hoewel er honderden andere memecoins in omloop zijn vallen de meesten buiten een top 100 notering. 

Waarom investeren we nog in memecoins?

Memecoins hebben iets magisch voor velen. Als Elon Musk een tweet plaatst over Dogecoin schiet de koers vrijwel direct omhoog. Hetzelfde geldt voor FLOKI. Na iedere partnership of virale tweet met een FLOKI bus die rondreed in hartje Londen, steeg de munt in waarde. Een groot deel hiervan ligt waarschijnlijk aan de FOMO van mensen, maar ergens zal het ook te maken hebben met de humor die ermee gepaard gaat. De waarde van meme ligt normaal gesproken zeer laag per token wat mensen (onterecht) het idee geeft dat de winst voor het oprapen ligt. Ook zijn de succesverhalen rondom memecoins een belangrijke factor. Bedenk dat iemand die in maart 2021 $1 in Shiba Inu heeft geïnvesteerd, deze zeven maanden later voor $8.000 had kunnen verkopen. 

Zijn memecoins veilig?

Na het lezen van dit stuk weet je waarschijnlijk dat memecoins niet de meest stabiele investering zijn. Het hoge en vaak onbeperkte aanbod in combinatie met de extreme volatiliteit maken het een uitermate risicovolle investering. Het is belangrijk om te onthouden dat memecoins voornamelijk zijn gebaseerd op grappen, wat niet de beste basis is voor een financieel product. Wanneer je toch besluit om te investeren in een memecoin is het belangrijk om goed onderzoek te doen en voor jezelf helder te hebben waarom je in een memecoin investeert. Een aantal factoren om rekening mee te houden zijn het handelsvolume, de marktkapitalisatie en de markten waarop een memecoin wordt aangeboden.