Wat is een ICO?

Een ICO is de afkorting voor “Initial Coin Offering”, oftewel je betaalt voor iets dat je nog niet krijgt. Een initial coin offering, oftewel een ICO, is een veelgebruikte manier om geld op te halen voor een nieuw project.
Met een ICO kan er geïnvesteerd worden met bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum in ruil voor de tokens welke op dat moment nog ontwikkeld moeten worden. Het is een beetje te vergelijken met een initial public offering waarin investeerders aandelen kopen op de beurs. In de begindagen van crypto werd dit concept ingevoerd om projecten van de grond te krijgen, echter werd hier tijdens de bullrun in 2017 flink misbruik van gemaakt. De een na de andere ICO kwam uit de grond, en velen bleken (achteraf) om oplichting of gebakken lucht te gaan. Tegenwoordig zien we dan ook niet veel ICO’s meer ontstaan.

Negativiteit rondom ICO’s

Ondanks dat het een relatief nieuw begrip is in de wereld van crypto heeft het al aardig wat stof doen opwaaien. Een veelgehoorde mening over ICO’s is dat het te ongereguleerd zou zijn en het voornamelijk oplichters aantrekt, daarnaast zijn de projecten volledig gebaseerd op speculatie.
Je investeert met een ICO namelijk niet in een project en team wat zich heeft bewezen maar in niets meer dan een ‘idee’. Een idee zonder uitvoering is natuurlijk nog niets.
Een ICO bevat altijd een whitepaper, waarin het project en concept staan uitgelegd. Je kan de whitepaper een paar keer doornemen en aan de hand daarvan besluiten of je vertrouwen hebt in het team of niet. In 2017 tijdens de gigantische opkomst van crypto naar het grote publiek schoten de ICO’s als paddestoelen uit de grond, hiervan bleek bijna de helft uiteindelijk niet tot stand te komen. Volgens een onderzoek gedaan door Tokendata, in 2017, kwamen er ongeveer 46% van de ICO’s niet tot lancering na het ophalen van de funds.

Succesvolle ICO’s

ICO’s gaan gelukkig niet alleen maar gepaard met negativiteit, in het verleden zijn er meerdere ICO’s met succes van de grond gekomen. Zo is Ethereum bijvoorbeeld ook ooit begonnen als een ICO, inmiddels staat deze al een ruime tijd op plaats 2 qua marktkapitalisatie.

Momenteel staat Ethereum al een ruime tijd boven de $150,- dollar. Hoewel deze waarde uiteraard flink kan fluctueren is dit hoe dan ook niet meer te vergelijken met de ICO prijs van 2014 waar een Ether nog maar 31 dollarcent kostte! Ethereum is een van de pioniers geweest op het gebied van ICO’s.

Als we het toch hebben over succesverhalen dan moeten we NXT ook een vermelding geven. Als één van de eerste ICO’s haalde deze destijds ‘slechts’ 16,5 duizend dollar op. Echter, als je één van de investeerders was die met duizend euro had geïnvesteerd, dan had je op de ATH van deze munt130 miljoen dollar in waarde gehad.

Oftewel, ICO’s zijn niet allemaal slecht!