Een whitepaper is een document waarin het doel en de technologie van een cryptoproject worden uitgelegd. De meeste cryptoprojecten hebben zo’n whitepaper (uitgezonderd memecoins). Een whitepaper is belangrijk omdat het helpt (potentiële) investeerders te overtuigen in een project te stappen.

Hoewel er niet één standaard is voor een crypto whitepaper, bevatten ze doorgaans min of meer dezelfde elementen. Denk daarbij aan een beschrijving van de markt, beschrijving van het product en het probleem dat zij willen oplossen met hun technologie. Ook vind je in een whitepaper informatie over het aantal coins, hoe de coins worden verdeeld, wie er aan dit project werken (het team), een planning (roadmap) en overige statistieken die van belang zijn bij dit project.

Whitepapers zijn doorgaans erg uitgebreid en bevatten veel technische informatie die voor de doorsnee handelaar niet altijd even goed te begrijpen is. Er wordt dan ook vaak gelijktijdig een eenvoudigere variant uitgegeven, een litepaper. Deze is meestal korter, minder technisch en makkelijker te begrijpen. 

Bekende whitepapers

Een van de meest bekende crypto-whitepapers is ongetwijfeld die van Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Dit is het document dat in 2008 werd gepubliceerd door Satoshi Nakamoto. Hierin staat beschreven wat Bitcoin is en de gedachte achter het ontwikkelen ervan. De originele versie van de Bitcoin whitepaper is hier nog altijd terug te vinden. 

Een ander bekend, maar ook verschillend voorbeeld, is de Ethereum-whitepaper. De Ethereum-whitepaper verschilt nogal vergeleken met de whitepaper van Bitcoin. Het document wordt nog altijd geüpdatet en verbeterd. De verschillen tussen de whitepapers van Bitcoin en Ethereum laten zien dat er geen standaard is voor het schrijven van een whitepaper.

Whitepaper versus Litepaper

Whitepapers zijn dus noodzakelijk voor crypto projecten. Het probleem is alleen dat veel whitepapers meer dan tien pagina’s tellen en veel informatie bevatten die niet voor iedereen even relevant is. In het digitale tijdperk is de aandacht kort.

Gelukkig is daar de litepaper. Een ‘light’ versie van de whitepaper. Het doel van een litepaper is om alle fundamentele details over het project uit te lichten maar daarbij zo min mogelijk in te gaan op technische details van een project. Een Litepaper is gemaakt om ook de interesse te wekken van degenen die niet de tijd of kennis hebben om een uitgebreid technisch artikel te lezen.

Overweeg je om te investeren in een bepaalde coin? Doe dan altijd zelf onderzoek (DYOR) van tevoren door onder andere de whitepaper of litepaper te lezen. Bedenk daarbij wel dat deze documenten steeds meer als marketinginstrument ingezet worden.