Wat is een cold wallet?

Een cold wallet is een wallet die u gebruikt voor het opslaan van uw cryptocurrencies. Het grootste kenmerk van een cold wallet is dat deze niet verbonden is met het internet. Hierdoor kan er verder niemand bij uw wallet komen totdat u zelf besluit deze te verbinden met het internet.

De verschillende soorten cold wallets

U kunt uw wallet opslaan op een USB-stick en deze ergens veilig opbergen, dit is een veelgebruikte methode. U kunt overigens wel gewoon munten ontvangen op uw adres in de tussentijd wat u kan bijhouden via een website als blockexplorer. Uw wallet bestaat namelijk uit een public en een private key. De public key kunt u zien als uw rekeningnummer, om iets te doen met het rekeningnummer moet u deze ontgrendelen met de private key. De wallet staat opgeslagen op de blockchain, de meeste munten hebben een eigen blockchain of draaien op het Ethereum netwerk als een ERC-20 token.

U kunt er ook voor kiezen om gebruik maken van een paper wallet. Een paper wallet is letterlijk een stukje papier. Het is een vorm van cold storage omdat deze simpelweg niet gehackt kan worden. In dit geval schrijft u uw private en public key op losse stukjes papier welke u veilig opbergt. Op deze manier heeft u als enige beschikking over de keys zolang u het papiertje niet kwijtraakt.

Hoe werkt een Bitcoin wallet?

Een bitcoin wallet bestaat uit twee soorten keys. Een zogenoemde ‘public key’ en een ‘private key’.
De public key is het adres welke mensen gebruiken om hun bitcoin naartoe te sturen. Ook wel te omschrijven als het adres.
Een private key is nodig om vanuit een wallet bitcoin (of andere munten) te versturen.

Het is een beetje te vergelijken met versturen van geld vanaf een bank.
Iedereen kan geld sturen naar je IBAN (public key in dit geval) maar jij bent als het goed is de enige die de inloggegevens heeft waarmee er geld van de rekening gehaald kan worden (private key).