Wat is Bitcoin?

De Bitcoin is vandaag de dag voor veel mensen een bekend begrip.
Het woord zegt veel mensen wel iets, maar wat het precies is? Dat weten een hoop mensen u waarschijnlijk niet precies te vertellen.

Een Bitcoin is in de simpelste zin van het woord een digitale munt, een online betaalmiddel eigenlijk.
Het is ontworpen als een peer 2 peer betaalsysteem wat betekent dat het decentraal functioneert. Oftewel, er zit geen grote bank meer tussen de transacties.

Geschiedenis achter Bitcoin

Na de financiële crisis van 2008 was er weinig vertrouwen meer in de banken. De vraag naar een alternatief betaalmiddel steeg.
Een belangrijk aspect van dit nieuwe betaalmiddel zou zijn dat deze naast het huidige financiële stelsel kan bestaan.
Met als belangrijkste punt dat dit complete systeem decentraal is. Het antwoord hierop was destijds de Bitcoin.
Het systeem hierachter wordt gevormd door de zogenoemde blockchain technologie.

Hoe werkt Bitcoin?

Een bitcoin is eigenlijk een digitaal bestand welke is opgeslagen in een digitale ‘wallet‘. Mensen kunnen Bitcoins (of een gedeelte daarvan) versturen naar jouw digitale wallet adres en vanuit deze wallet kan jij dan ook weer munten naar iemand anders versturen.
Munten worden echter niet fysiek opgeslagen maar staan op de blockchain, deze zijn toegankelijk middels een private key waar (als het goed is) alleen jijzelf over beschikt.

Hoe koop je Bitcoins?

Om een Bitcoin te kunnen kopen moet je beschikken over een wallet.
Een wallet is vergelijkbaar met een echte portemonnee, alleen staat het ergens op een computer opgeslagen.
Wanneer je een account opent op Bitcoinmeester krijg je meteen een eigen wallet adres.
Je betaalt hier de gekozen coin met euro’s en deze verschijnt daarna in jouw persoonlijke wallet.
Verder hoef je niets te doen, je kan deze gewoon HODL’en totdat je vindt dat de prijs hoog genoeg is om te verkopen. Daarna wissel je deze gewoon om voor euro’s die je daarna op je bankrekening gestort. Het is echt zo simpel!

Wat kost een Bitcoin en wat is het waard?

De prijs van een Bitcoin is de afgelopen jaren flink gestegen, en tussendoor ook gedaald. De prijs die verschilt dan ook per dag, of zelfs per uur. Ook kan de koers van de Bitcoin verschillen per aanbieder. Op websites als coinmarketcap.com is altijd een gemiddelde prijs te vinden.

Waar komen de munten vandaan?

Bitcoins ontstaan uit een proces wat minen wordt genoemd. Minen is (heel kort) samengevat het oplossen van lastige rekenformules en daarvoor een beloning krijgen in de vorm van een aantal bitcoin.
Hiervoor zijn speciale ‘mining rigs’ ingericht waarmee deze rekenformules opgelost kunnen worden.
Deze computers draaien constant en ondertussen wordt dezelfde rekenkracht hiervan gebruikt om het netwerk draaiende te houden. Op deze manier is het voor miners aantrekkelijk omdat ze kans maken op een beloning, en blijft het netwerk draaien en nieuwe munten uitgeven.

Hoe lang duurt een Bitcoin transactie?

Een Bitcoin transactie wordt direct verstuurd. De transactie wordt toegevoegd aan de blockchain nadat deze is goedgekeurd door de nodes en de miners. Gemiddeld wordt een block na 10 minuten bevestigd en toegevoegd aan de blockchain.
Een block moet 6 keer bevestigd worden door miners voordat deze compleet is verzonden, door de verschillende pieken en dalen op het netwerk kan het de ene keer in 10 minuten zijn voor een transactie is afgerond en de andere keer een uur.
Voor internationale transacties blijft dit vele malen sneller in vergelijking met een bankoverschrijving.