Woensdag staat de laatste FOMC-meeting van het jaar gepland. Een belangrijk moment dat veel investeerders en cryptohandelaren nauwlettend in de gaten houden. Maar wat houdt dit eigenlijk in, waarom heeft het invloed op de cryptomarkt en wat kunnen we verwachten?

FOMC staat voor Federal Open Market Committee. Het FOMC is een comité van de Federal Reserve en bepaalt het monetaire beleid van de Verenigde Staten. De Federal Reserve (ook wel ‘the Fed’ genoemd) is de Amerikaanse centrale bank, vergelijkbaar met de Europese Centrale Bank (ECB). Het FOMC komt acht keer per jaar bijeen om de koers van het monetaire beleid te bepalen en de rente vast te stellen. De Amerikaanse economie is de grootste ter wereld, daarom heeft het monetair beleid van de Federal Reserve impact op de economie wereldwijd.

Het FOMC bepaalt monetair beleid

Het Federal Open Market Committee (FOMC) is samengesteld uit twaalf bestuursleden, allemaal experts op het gebied van economie en monetair beleid. De leden nemen gezamenlijk de besluiten over het monetair beleid van de Verenigde Staten door erover te stemmen. Monetair beleid is het proces waarbij de Federal Reserve zijn instrumenten gebruikt om de hoeveelheid geld en krediet in de economie te beïnvloeden. Doel van monetaire beleid is om onder meer te zorgen voor maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit.

Rentebesluit: ‘hawkish’ of ‘dovish’?

Tijdens de FOMC-meeting beslist het comité onder andere over het verhogen of verlagen van de rente. Of beter gezegd de federal funds rate (FFR). De FFR is het belangrijkste officiële rentetarief van Amerika. Het bepaalt in belangrijke mate de rentetarieven die banken hun klanten in rekening brengen en de tarieven die beleggers ontvangen op Amerikaanse staatsobligaties.

Wanneer de centrale bank de rentetarieven (flink) verhoogt, bijvoorbeeld om de inflatie te bestrijden wordt dit ook wel ‘hawkish’ genoemd. Er wordt stevig, havikachtig, ingegrepen in de economie. ‘Dovish’ aan de andere kant is doorgaans het verlagen van de rente, of een versoepeling van het monetair beleid. Een meer zachtaardige (‘duifachtige’) houding om de economie te stimuleren.

Wat betekent de FOMC-meeting voor crypto?

Een renteverhoging kan een negatief effect hebben op de waarde van crypto. Cryptomunten worden gezien als volatielere en risicovollere investeringen. Hogere rentes maken juist traditionele investeringen (of sparen) aantrekkelijker, waardoor de vraag naar crypto kan afnemen. En minder vraag betekent doorgaans lagere prijzen. Zowel beleggers als cryptohandelaren houden daarom beslissingen over rentetarieven nauwlettend in de gaten.

Op woensdag 14 december 2022is de laatste FOMC-meeting van het jaar. De verwachting is dat de ‘Fed’ de rente mogelijk met nog eens 50 basispunten oftewel 0,5% zal verhogen. Dat suggereerde Fed-voorzitter Jerome Powell tenminste voorafgaand aan de FOMC-meeting. De vorige vier renteverhogingen waren met 0,75 procentpunt. Sinds mei 2022 is de rente in Amerika daarmee stapsgewijs verhoogd van 1% naar 4%.

De beslissingen van het FOMC en eventuele verhoging van de rentes kunnen een flinke impact hebben op de economie, beurzen en crypto. Tijdens de FOMC-meeting, bekendmaking van de renteverhoging en de persconferentie die daarop volgt, rond 20.00 uur Nederlandse tijd, kunnen de prijzen zeer volatiel zijn. Wees dus voorzichtig met traden, helemaal als je een beginner bent.