Bitcoin heeft in zijn relatief jonge bestaan een hoop verschillende ups en downs meegemaakt. Ondanks dat heeft de grootste cryptovaluta bewezen dat het na een val weer weet op te staan en nieuwe hoogtes weet te bereiken. Bitcoin blijft een anker voor de crypto gemeenschap. Grote problemen uit het verleden, zoals de Mt. Gox hack waar 70% van al het handelsvolume voor Bitcoin werd gedraaid, bleken niet het einde voor de cryptovaluta.
Toch zijn er nog een aantal hedendaagse problemen die we niet mogen vergeten. Een veelgehoord probleem is de matige privacy van het netwerk. Hoewel een adres niet direct aan een persoon valt te koppelen zijn de transacties die gedaan worden door een adres wel voor iedereen inzichtelijk. Omdat Bitcoin een openbare blockchain is, kan iedereen de transacties volgen die op het netwerk plaatsvinden. Voor sommigen is dat reden genoeg om niet te kiezen voor Bitcoin en in plaats daarvan voor een andere cryptocurrency zoals Monero. Om dit probleem te verhelpen is er de Taproot upgrade gelanceerd. Hoewel Taproot niet zorgt voor een volledige anonimiteit, kan het de anonimiteit op het netwerk wel degelijk helpen vergroten. De Taproot-upgrade wordt gezien als een eerste stap in de richting van het oplossen van het gebrek aan privacy van Bitcoin. In dit artikel leggen we uit wat de Taproot upgrade inhoudt en hoe Bitcoin hiervan kan profiteren.
Wat is Bitcoin’s Taproot upgrade?
Bitcoin’s Taproot upgrade is een soft fork van Bitcoin welke erop is gericht om de privacy te vergroten en complexe transacties te vergemakkelijken. Transacties op het Bitcoin-netwerk kunnen verschillende functies gebruiken die ze complexer maken, waaronder timelock-releases en vereisten voor multisig transacties.
Voor de Taproot upgrade kon iedereen transacties detecteren die gebruik maakten van deze complexe functionaliteiten, waarvoor meerdere transacties moesten worden aangemaakt. Met de Taproot-upgrade is het mogelijk om alle bewegende delen van een Bitcoin-transactie die deze functies bevat te “verhullen”. Wanneer een transactie de gebruik maakt van de betreffende functies wordt dit verhuld en getoond als één transactie. Taproot maakt het daarnaast mogelijk om te verbergen dat er überhaupt een Bitcoin-script is uitgevoerd. Stel, je maakt een Bitcoin-transactie met Taproot, dan is het niet meer te onderscheiden of de transactie is gemaakt via het Lightning Network of bijvoorbeeld als een reguliere peer-to-peer transactie. Iedereen die deze transacties bekijkt ziet niets anders dan een peer-to-peer-transactie. Wel worden de wallets van de afzender en ontvanger nog gewoon weergeven. De privacy verbetert dus iets, maar maakt Bitcoin geen privacy coin.
Geschiedenis Taproot
De Taproot upgrade werd voor het eerst voorgesteld door Bitcoin Core-ontwikkelaar Greg Maxwell in januari 2018. Vanaf oktober 2020 is Taproot samengevoegd met de Bitcoin Core-bibliotheek na een pull-verzoek gemaakt door Pieter Wuille. Om de upgrade volledig uit te rollen, moesten node operators de nieuwe consensus regels van Taproot overnemen. Om 5:15 UTC op zondag 14 november 2021, werd Taproot geactiveerd bij blok 709.632.
Wat te verwachten van Bitcoin en Taproot
Tot nu toe gebruikt slechts iets meer dan de helft van de bekende Bitcoin-nodes ondersteuning voor de upgrade. De rest draait nog op de oude software, wat betekent dat ze de nieuwe regels van Taproot nog niet kunnen toepassen totdat ze upgraden naar Bitcoin Core 21.1. Ondanks dat zal het netwerk zonder problemen werken.
Miners zullen daarentegen wel moeten upgraden naar de nieuwe software, anders kunnen ze niet langer succesvol minen en zullen hun block rewards mislopen.
Activeren van Taproot betekent echter niet dat al het werk al gedaan is. Gebruikers kunnen het nieuwe type transactie niet verzenden of ontvangen totdat hun gebruikte wallet dit ondersteunt – en de meeste wallets ondersteunen het nog niet. Het duurde in het verleden ongeveer twee jaar voordat de laatste vergelijkbaar grote upgrade van Bitcoin, SegWit, door 50% van de wallets werd ondersteund.
Hoewel Taproot de mogelijkheid biedt voor meer gecompliceerde gebruiksscenario’s zullen ontwikkelaars die tools nog steeds moeten bouwen en deze afzonderlijk moeten implementeren. Het belangrijkste voordeel van Taproot is dat het nieuwe ontwikkelingen en nieuwe oplossingen mogelijk maakt. Het geeft ontwikkelaars een uitgebreide toolbox om mee te werken terwijl ze blijven innoveren en bouwen.