Wat is cryptocurrency nou eigenlijk?

Cryptocurrency is de verzamelnaam van digitale valuta, de meest bekende vorm van cryptocurrency is de Bitcoin.
Tegenwoordig zijn er, naast de bitcoin, duizenden andere cryptocurrencies. Deze cryptocurrencies worden over het algemeen aangeduid als altcoins. Bij Bitcoin Meester bieden we naast de Bitcoin rond de 190 verschillende alternatieve coins aan. Deze coins hebben we allemaal geselecteerd op basis van handel en achterliggend project. We bieden dus niet alle munten aan die er zijn. Voor een overzicht van alle cryptocurrencies kunt u kijken op een verzamel en vergelijkingwebsite als coinmarketcap, hier staan de koersen aangegeven en kunt u wat informatie vinden over de techniek achter de coin.

Vrijwel elke coin heeft een achterliggende dapp (decentralized application). Dit betekent dat een app zonder derde partij wilt werken, om dit mogelijk te maken is er een digitale valuta nodig.

Tron TRX is een munt gericht op een decentraal netwerk, welke als doel heeft dat mensen in de entertainmentindustrie het beheer en de distributie van data weer in eigen hand kunnen nemen. Hierdoor kunnen de makers zelf meer verdienen en worden de prijzen transparanter. Dit is een voorbeeld van een gedecentraliseerd netwerk.

Hoe werkt cryptocurrency?

Het is voor de gebruiker in enige zin vergelijkbaar met het hebben van een PayPal account of een normale IBAN rekening.
Je hebt een rekening waarvan het geld verstuurd wordt en je hebt een rekening waar het geld op ontvangen moet worden.
Iedere rekening heeft dan ook een saldo welke na iedere transactie bijgewerkt dient te worden.

In dit laatste zit echter het grootste verschil.
Waar bij een regulier bankaccount een centrale autoriteit tussen de transactie zit, is dit bij cryptocurrency niet het geval.
Dit is waarom we crypto gedecentraliseerd noemen, een transactie is nooit afhankelijk van een derde partij zoals bijvoorbeeld een bank.

Dit betekent concreet dat elk onderdeel van dit netwerk eigenhandig alle transacties bij moet houden. Als er een nieuwe transactie binnenkomt moet het netwerk kunnen verifiëren of dit een geldige transactie is en of het saldo op dat moment hoog genoeg is om dit te kunnen uitvoeren. Het netwerk controleert dit door middel van miners die het netwerk draaiende houden.

Hoe kan ik dit gebruiken in de praktijk?

Er zijn meerdere manieren om gebruik te maken van deze digitale valuta, op sommige plekken kan er gewoon betaald worden met crypto. Hiervan is Bitcoin de meestgebruikte cryptocurrency op dit moment, een voorbeeld is bijvoorbeeld Thuisbezorgd waar je met Bitcoin je pizza kan afrekenen.