Wat is Cosmos?

Cosmos is een buitengewoon ambitieus project in een rijk van ambitieuze projecten. Het wil de blockchain worden die alle andere blockchains samenbrengt in zijn blockchain-interoperabiliteit platform.

Cosmos noemt zichzelf het meest aanpasbare, schaalbare, krachtige en interoperabele ecosysteem van verbonden blockchains. Het is een gedecentraliseerd netwerk van onafhankelijke blockchains, mogelijk gemaakt door Tendermint en andere Byzantijnse fouttolerante algoritmen. Het is Byzantijnse fouttolerantie waarmee een blockchain consensus kan bereiken, zelfs in een omgeving die mogelijk kwaadaardige knooppunten bevat.

Het Cosmos Network heeft de potentie om het “Internet of Blockchains” te worden, en wordt ook wel de Cosmos Hub genoemd. Cosmos is de eerste blockchain die op het Cosmos Network wordt gelanceerd en heeft als taak om andere blockchains (zones in het netwerk genoemd) te koppelen. Zodra deze koppelingen compleet zijn, kunnen tokens snel en veilig naadloos van de ene zone naar de andere worden overgebracht.

Waarom Cosmos?

Cosmos werkt aan het oplossen van zowel schaalbaarheid als bruikbaarheid beperkingen in blockchain-technologie. Schaalbaarheid is de afgelopen jaren het grootste probleem geweest onder ’s werelds grootste blockchains, en geen enkele heeft tot nu toe een oplossing kunnen implementeren waarmee ze de schaal kunnen benaderen die ze nodig hebben om de reguliere acceptatiegraad te accommoderen.

Wanneer de bruikbaarheid in overweging wordt genomen, zijn zowel ontwikkelaars als gebruikers beperkt. Het ontbreekt ontwikkelaars aan flexibiliteit bij het maken van blockchain toepassingen en gebruikers worden beperkt door het ontbreken van gemakkelijk toegankelijke toepassingen. Cosmos gelooft dat het dit kan oplossen door het gebruik van de programmeertaal Go en een meerlaagse structuur.

Cosmos heeft geen problemen gehad met het aantrekken van partners voor zijn ecosysteem. Er is al een enorm aantal projecten in ontwikkeling bovenop de Cosmos-technologie en een deel van het ecosysteem. De Binance Chain, het token-emitterende platform van het gedecentraliseerde Binance Launchpad-project, is gebouwd op het Cosmos-ecosysteem.

Conclusie

De lancering van het Cosmos-hoofdnet kwam met enorme hoeveelheden opwinding onder de gemeenschap, zoals blijkt uit de sterke stijging van de prijs van het ATOM-token. Zelfs met de beperkte updates gedurende het jaar sinds de lancering van het mainnet, blijft het ATOM-token het 35e grootste token op basis van marktkapitalisatie, wat het geloof van de gemeenschap in het project benadrukt.

Het is duidelijk dat de teams van Tendermint en Cosmos buitengewoon serieus zijn in wat ze doen. Terwijl sommigen het project zelfs in 2020 vaporware noemden vanwege een gebrek aan functies die in de whitepaper worden vermeld, zijn er letterlijk honderden partnerprojecten die in het Cosmos Network geloofden en het zijn gaan gebruiken.

Met de lancering van IBC, als Cosmos erin slaagt het internet van blockchains te worden, zal het een uiterst belangrijke en krachtige positie innemen in de toekomst van blockchain-ontwikkeling en -technologie.

Tot dusver lijkt het project op schema te blijven om precies dat te doen, en als de opwinding van de gemeenschap een graadmeter is, zou dit een project kunnen zijn om de komende maanden en jaren nauwlettend in de gaten te houden.