U heeft ze waarschijnlijk wel eens ergens langs zien komen, advertenties op het internet van bedrijven die u mooie winsten beloven als u een investering doet. Soms gebruiken zij bekende Nederlanders in hun advertenties op internet die zogenaamd horen bij het bedrijf om uw vertrouwen te winnen. Bekende Nederlanders die hier vaak voor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld John de Mol en Jort Kelder die volgens de advertenties veel geld zouden hebben verdiend met het investeren van geld bij deze partijen. 

Soms zoekt een bedrijf zelf contact met u, bijvoorbeeld via e-mail. Zij proberen u te lokken door mooie winsten te beloven. Vaak hebben zij een mooie website met nep beoordelingen en plaatjes van verschillende certificaten, zodat u denkt dat het een betrouwbaar bedrijf is.

De laatste tijd komt boilerroomfraude (fraude door neppe investeringsbedrijven) veel voor, vandaar dit artikel om u hiervoor te waarschuwen.

Boilerroomfraude kan in veel verschillende vormen voorkomen, maar vaak gaan deze bedrijven die u willen oplichten hetzelfde te werk. 

Hoe kunt u een boilerroom herkennen?

  1. Vaak zijn het Engels sprekende mensen die bellen met een buitenlands nummer. Het kan ook zijn dat u een mail van hun ontvangt. Vaak zijn deze mailtjes te herkennen aan taal- en spellingsfouten.
  2. U krijgt een persoonlijke adviseur die u door het hele proces zal begeleiden. De adviseur zal met zijn vriendelijkheid en met mooie beloftes proberen uw vertrouwen te winnen.
  3. Als de adviseurs uw vertrouwen hebben gewonnen zullen zij samen met u een eerste investering gaan doen. Zij beloven bedragen die te mooi zijn om waar te zijn.
  4. Vervolgens sturen zij u nep grafieken toe waar u zogenaamd kunt zien dat u grote “winsten” heeft gemaakt. Zij zullen u vragen om meer geld te investeren, zodat u ook meer winst kunt maken.
  5. Op het moment dat u geld wilt opnemen zullen zij u proberen om te praten om juist nog meer geld te investeren, omdat er volgens hun mooie kansen aankomen waar u veel winst mee kunt maken.

Hoe kunt u de gemaakte winst opnemen?

Vaak als u bij deze oplichters aangeeft dat de gemaakte winst wilt opnemen komen deze oplichters met een smoes. Meestal vertellen zij dat u nog een bedrag dient over te maken voor de kosten van het versturen van de munten naar uw account. Dit is onzin. Deze kosten worden bij elke beurs gewoon van het totaalbedrag afgehaald. Het kan ook dat de oplichters zeggen dat de investering (vaak in Bitcoin) al naar u is overgemaakt en dat u contact moet opnemen met de beurs waar zij het heen hebben gestuurd voor u.

De conclusie is dat u uw investering en de zogenaamde winst helaas nooit meer terugziet. De investering die u heeft gedaan is vaak al meteen verstuurd naar een eigen wallet en de winst die u gemaakt zou hebben bestaat helemaal niet. Dit zijn grafieken die zij zelf in elkaar hebben geknutseld. 

Wat kunt u doen om dit te voorkomen?

  1. Doe onderzoek: controleer altijd of het bedrijf wel echt zo betrouwbaar is. Dit kunt u op internet doen, maar ook kunt u op de website van de DNB of de AFM kijken of dit bedrijf daar bekend is.  
  2. Onthoud dat een bedrijf niet voor niets voor u gaat beleggen, zij hebben hier zelf ook verschillende kosten aan.
  3. Wees eerlijk tegen uzelf, als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.
  4. Vertrouwt u het niet? Maak dan zeker geen geld over, want u ziet dit waarschijnlijk niet meer terug.