BNB is de native coin van Binance, de grootste internationale cryptobeurs ter wereld. Onder leiding van oprichter en CEO Changpeng Zhao -CZ – werd Binance Coin aanvankelijk als ERC-20 token uitgebracht op het Ethereum netwerk. Hoewel er af en toe nog aan de naam Binance Coin wordt gerefereerd, staat de munt beter bekend als BNB.
Zowel het bedrijf als de munt hebben een enorme groei doorgemaakt. Inmiddels beschikt Binance over twee eigen blockchains waarop BNB een hoofdrol speelt. BNB bezet op het moment van schrijven (augustus 2022) de vijfde plaats op de ranglijst van de grootste cryptovaluta en bereikte tijdens de bullmarkt in 2021 op het hoogtepunt een marktkapitaal van 110 miljard dollar.
Distributie bij aanvang
In 2017 werden 100 miljoen BNB tokens middels een ICO (Initial Coin Offering) crowdfunding-event op de markt gebracht. Dit was de helft van de totale token supply van 200 miljoen. De prijs bedroeg destijds 11 dollarcent per coin. Van de andere 100 miljoen munten werd tien procent verkocht aan Angel Investors, vermogende personen die zelfstandig of in groepsverband eigen geld in bedrijven investeren. De overige veertig procent van de munten bleef in handen van Binance zelf. BNB is zodanig vormgegeven dat er geen nieuwe munten meer zullen bijkomen.
De twee blockchains van Binance: BNB Beacon Chain en BNB Smart Chain
In eerste instantie was BNB een utility token voor de Binance Exchange. Utility tokens worden vaak gebruikt voor het genereren van startkapitaal voor de ontwikkeling van een dienst of product. Met de komst van de eerste eigen blockchain in 2019, welke toen Binance Chain heette, werd BNB gepromoveerd tot de native token van Binance. Tegenwoordig luistert Binance Chain naar de naam Binance Beacon Chain. De grootste app die op dit netwerk draait is Binance DEX, een decentraal platform waar kan worden gehandeld in crypto.
Binance lanceerde in april 2020 een tweede blockchain, Binance Smart Chain (BSC). De BSC blockchain is eveneens van naam veranderd en draagt inmiddels de naam BNB Smart Chain. Het grootste verschil tussen de BNB Beacon Chain en de BNB Smart Chain is dat de laatste smart contracts kan verwerken en daardoor ook geschikt is voor decentrale apps (dApps). Omdat smart contracts de blockchain kunnen vertragen heeft Binance gekozen voor het maken van een blockchain die samen met – , maar ook onafhankelijk van de Beacon Chain werkt. BNB kan op beide blockchains van Binance worden verzonden en bewaard.
EVM-compatibel
Vanwege de hoge kosten voor het gebruik van het overbelaste Ethereum netwerk, wist Binance met de BNB Smart Chain veel kapitaal naar zich toe te trekken. Snelheid en kosten zijn voor traders van groot belang. Ook dApps die voor Ethereum zijn ontwikkeld kunnen op BNB Smart Chain draaien, want het netwerk is EVM-compatibel (Ethereum Virtual Machine). De groei weerspiegelde zich niet alleen in het transactievolume, maar eveneens in de prijs van BNB, die in 2021 vertienvoudigde. Tijdens de bullrun in 2021 bereikte BNB een all time high van circa 686 dollar.
BNB use-cases
De belangrijkste doeleinden waarvoor BNB wordt aangewend zijn:
- Trading fees voor Binance Exchange (CEX)
- Trading fees voor Binance Decentralized Exchange (DEX)
- Transactie fees voor Binance Chain en BNB Chain
- Betaalmiddel voor goederen en diensten met Binance Card en Binance Pay
- Staking
- Liquiditeitspools op Binance Liquid Swap
- Deelname aan token sales op het Binance Launchpad
- Community token op het BNB Chain ecosysteem, zoals games en dApps
- Donaties via Binance Charity
BNB burning mechanisme
Binance maakt voor BNB gebruik van een burning mechanisme, waardoor de totale voorraad geleidelijk afneemt. Munten worden met dit proces uit de circulatie gehaald en vernietigd (geburnt). Het burnen gaat nog door tot er 100 miljoen BNB in omloop is, de helft van het totaal uitgegeven munten. Een vast percentage van de gas fees die de validators verdienen worden ieder block vernietigd. Daarnaast verbrandt Binance iedere drie maanden een hoeveelheid BNB die gelijk staat aan twintig procent van de kwartaalwinst van het bedrijf. Op deze website is op de voet te volgen hoeveel BNB nog in circulatie is: BNBBurn

Verschillende token standaarden, BEP-2 en BEP-20
BNB kan over beide blockchains worden verstuurd. Het is daarbij belangrijk te weten dat BNB Beacon Chain gebruikmaakt van de BEP-2 standaard, terwijl BNB Smart Chain de BEP-20 standaard hanteert. Token standaarden zijn technische regels waaraan tokens moeten voldoen om te kunnen functioneren op de blockchain waarvoor ze worden ontwikkeld.
Bij het verzenden van BNB moet altijd goed worden nagegaan op welke blockchain de wallet van de ontvanger staat. De transactie moet over het corresponderende netwerk worden verstuurd. Het selecteren van een onjuist netwerk kan tot gevolg hebben dat crypto verloren gaat.
Bitcoin Meester faciliteert voor het ontvangen en versturen van BNB uitsluitend BEP-2. Als u hulp nodig heeft met het versturen of ontvangen van BNB staat de helpdesk u graag ter woord.
Uitleg over BEP-2 en BEP-20 vindt u in dit artikel: Wat zijn BEP-2 tokens? – Bitcoin Meester