Wat is Bitcoin mining
Wat is bitcoin mining? En hoe werkt het nou eigenlijk? Nieuwe bitcoins ontstaan uit een proces wat ‘mining’ wordt genoemd.
Het Bitcoin netwerk geeft deze coins zelf uit. Het woord ‘minen’ doet waarschijnlijk denken aan een grote mijn met machines, zoekend naar goud. En dat ligt niet eens zo ver van de realiteit.
In het geval van Bitcoin mining zijn er supercomputers in plaats van graafmachines die zoeken naar het ‘goud’ (bitcoin in dit geval).
Een nieuwe Bitcoin wordt geproduceerd als een computer een van deze complexe rekenproblemen oplost. Met het oplossen van deze rekenproblemen blijft het bitcoin netwerk veilig en betrouwbaar.
Als het nu allemaal nog niet duidelijk is maakt u zich dan vooral geen zorgen en blijf rustig verder lezen!
Om het allemaal wat duidelijker te maken nemen we een kijkje naar de regulering van geprint geld.
Wat is cryptocurrency mining
Consumenten vertrouwen over het algemeen op geprint geld zoals de euro.
Dat komt omdat de Euro wordt ondersteunt door de Europese centrale bank. De prijsstabiliteit van de Euro wordt hieruit onderhouden. Zo wordt daar onder andere de productie van nieuw geld gereguleerd.
Een centrale autoriteit ondersteunt ook digitale transacties. MasterCard verwerkt bijvoorbeeld iedere transactie die online wordt uitgevoerd. De transactie wordt vastgelegd en gecontroleerd op fraude.
Een creditcard kan bijvoorbeeld geblokkeerd worden op reis omdat het buiten het patroon valt en fraude vermoed wordt.
Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen zijn het tegenovergestelde. Er is geen centrale autoriteit die controleert maar miljoenen computers over de hele wereld, dit noemen we de miners. Dit netwerk werkt ongeveer hetzelfde als dat van MasterCard, maar met een paar belangrijke verschillen.
De transacties worden, net zoals met de centrale autoriteiten, gecontroleerd door de miners. Miners zitten verspreid over de wereld en alle transactiedata wordt opgenomen in een lijst welke voor iedereen inzichtelijk is.
Het is namelijk zo dat iedere transactie bijgehouden wordt. Een centrale bank houdt deze transacties bij aan de hand van point-of-sale systemen en in de administratie. In de wereld van Bitcoin en andere cryptocurrency worden transacties in blokken gestopt en samengevoegd in de blockchain.

Veiligheid
Wanneer miners een nieuw block toevoegen aan de blockchain moeten zij onder andere zorgen dat de transactie klopt. Hierover later meer. Bitcoin miners moeten zorgen dat de bitcoins niet gedupliceerd worden.
In de winkel geef je een briefje van €10,- welke niet door 2 te delen is, met digitaal geld ligt dit anders.
Digitale informatie kan relatief makkelijk worden gereproduceerd, dit geldt dus ook Bitcoin en andere cryptocurrency’s.
Er is dus een mogelijkheid dat een uitgever zijn Bitcoin dupliceert en het origineel verstuurt. De winkelverkoper kijkt gewoon naar het serienummer op een biljet. Als deze nummers overeen komen is het een duplicaat van het origineel. Een miner doet ongeveer hetzelfde wanneer deze een nieuwe transactie verwerkt.
Dagelijks worden er rond de 600.000 transacties verwerkt. Dit kost veel werk voor de miners, wat ons brengt bij een ander verschil met centrale banken. Miners ontvangen ter compensatie een aantal bitcoin per afgeleverd blok. Dit noemen we de “block reward”. De block reward wordt na iedere 210.000 blocks gehalveerd, dat is ongeveer eens in de vier jaar. Dit zorgt dan voor een schaarste en heeft in het verleden een positief effect gehad op de prijs. In 2009 bedroeg dit 50, in 2013 nog maar 25 en in 2018 nog maar 12.5 bitcoin. In mei 2020 heeft de laatste halving plaatsgevonden.
Hoe Werkt Het Minen van Bitcoin
Om Bitcoin te verdienen dienen de miners twee dingen te doen: Ten eerste dient er 1 megabyte aan transacties geverifieerd te worden. Dit kan 1 transactie zijn maar zijn er meestal duizenden, afhankelijk van de hoeveelheid data in een transactie. Dit is het makkelijke gedeelte.
Ten tweede moet er een complex computerrekenprobleem worden opgelost. Dit noemen we ‘proof of work’, ook wel bekend als de afkorting POW, hier wordt een hash gegenereerd. Een ‘hash’ is een 64-getallen hexadecimaal getal. Deze hash dient kleiner of gelijk te zijn aan de target hash. De computer genereert hashes op een snelheid van megahashes per seconde (MH/s), gigahashes (GH/s) of zelf terahashes per seconde (TH/s). De snelheid is afhankelijk van de unit. Dit gaat net zolang door totdat de juiste hash is geraden, dit is niets meer dan gokken.
De moeilijkheidsgraad van het meest recente block is 9985348008059.555 op het moment van schrijven. Dat betekent dat de kans om een hash onder de target te genereren 1 op 9 triljoen bedraagt.
Dit wordt overigens ongeveer elke 2000 blocks aangepast, wat eens in de 2 weken is. Het doel daarachter is om de mining constant te houden.
Hoe meer miners concurreren om een oplossing hoe moeilijker de oplossing wordt. Dit geldt overigens ook tegenovergesteld, als er computerkracht wordt afgenomen wordt het minen gemakkelijker.
Bitcoin minen voor dummy’s
In de bovenstaande tekst gebruiken we veel technische termen. Om het iets toegankelijker te maken proberen we het hieronder zo simpel mogelijk uit te leggen.
Dus, wat is bitcoin mining simpel uitgelegd?
Ik heb 3 vrienden waaraan ik vertel dat ik een getal tussen 1 en 100 in gedachten heb, laten we zeggen 40. Ik schrijf dit getal op een stukje papier en stop dit in een envelop. Mijn vrienden hoeven niet het exacte getal te raden, degene die als eerste een getal lager of gelijk aan 40 raadt wint. Er is geen limiet aan het aantal pogingen dat zij krijgen.
Als vriend A het getal 43 noemt is dit niet correct. Vriend B noemt het getal 34 en vriend C noemt 45, dan wint vriend B.
Stel je voor dat ik dezelfde vraag stel, alleen verandert het getal van 100 naar een 64-getallen hexadecimaal getal. In plaats van 3 vrienden worden dit miljoenen miners. In dit geval is het extreem lastig om de oplossing te vinden.
Al deze rekenkracht wordt dus ondertussen gebruikt om het netwerk draaiende te houden. Miners moeten wel beloond worden voor het minen, hiervoor is er een transactionele fee die wordt betaald bij het verzenden van bitcoin. De miners blijven daarbij zoeken naar nieuwe bitcoins, oftewel het ‘goud’.
Het minen blijft dus aantrekkelijk om te doen omdat er een vergoeding tegenover staat.
Het technische aspect van bitcoins minen
Bitcoin minen kan tegenwoordig niet meer met een simpele laptop gekocht bij de MediaMarkt. Er zijn namelijk een stuk meer miners bij gekomen in de afgelopen jaren. Hierdoor is de moeilijkheidsgraad flink gestegen. Er is steeds snellere en betere apparatuur nodig om bitcoin te minen. Zelf bitcoin minen is tegenwoordig niet meer rendabel en vrijwel onmogelijk.
Dit wordt tegenwoordig meestal gedaan aan de hand van mining pools. Een mining pool is een samenwerking tussen verschillende partijen die de krachten bundelen. De verzamelde inkomsten worden dan verdeeld onder de deelnemende partijen.
Apparatuur
Het minen kan worden gedaan met zogenaamde ASIC chips. Tegenwoordig wordt er zelfs speciale mining apparatuur geproduceerd. Een van de meestgebruikte leveranciers is tegenwoordig het Chinese merk ‘Bitmain‘. Dit is overigens gewoon te koop via Bol.com.
Een complete set om te beginnen met minen kost je ongeveer €1500,- Dat valt best mee, toch? Helaas ben je er nog lang niet met slechts de apparatuur. Het is tenslotte een supercomputer welke constant moet draaien, dit levert je een behoorlijke stroomrekening op. Een supercomputer maakt veel lawaai en er komt een hoop warmte bij vrij, in je slaapkamer minen is dus geen optie.