Als je betalingen buiten de Euro-zone doet, zou het kunnen lonen dit met bitcoin of een andere cryptovaluta te doen in plaats van met fiatgeld zoals de Euro of Dollar. Op deze manier heb je geen dure zakelijke rekening nodig, maar alleen een crypto wallet. Ook zijn internationale transacties met cryptovaluta doorgaans binnen een paar minuten verwerkt, terwijl dit via banken gemiddeld minimaal drie dagen kost. Een van de belangrijkste redenen om voor crypto te kiezen bij internationale transacties zijn echter de veel lagere kosten.

Bij internationale transacties met fiatgeld worden twee valuta met elkaar verrekend volgens de huidige koers. Daar worden vaak transactiekosten voor in rekening gebracht. Daarnaast worden internationale transacties met fiatgeld gedaan binnen bepaalde systemen van traditionele banken. Door de vele deeltransacties duurt dit vaak lang en lopen de kosten daarom ook hoog op.  Banken verdienen veel aan deze transacties, waardoor ze niet snel geneigd zijn deze systemen te veranderen. Daarom hebben ze baat bij het behoud van macht en controle over de transacties.

Een voorbeeld van zulke deeltransacties is een internationale betaling die gedaan wordt via SWIFT, een communicatienetwerk dat gebruikt wordt door banken. Als iemand een betaling van Nederland naar bijvoorbeeld China wil maken, gaat de betaling eerst naar de bank van de betaler in Nederland. De transactie gaat dan door het betalingssysteem van Nederland. Daarna gaat het via SWIFT naar het betalingssysteem van China. Vervolgens wordt de transactie weer naar de bank van de ontvanger in China gestuurd. Bij elke stap worden er transactiekosten gerekend.

Als je cryptovaluta gebruikt, wordt er geen valuta gewisseld en is er ook geen bank die daarvoor betaald moet worden. Het platform wat gebruikt wordt rekent wel transactiekosten, maar die zijn vaak veel lager dan de transactiekosten van traditionele banken. 

De internationale transactiekosten voor bijvoorbeeld een creditcard hangen af van de verstrekker van de kaart. Meestal liggen deze kosten rond de 3%. Als je $5,000 zou uitgeven met een creditcard die 3% internationale transactiekosten rekent, betaal je aan het einde van de maand $150 erbovenop. Deze kosten kunnen zelfs gerekend worden als je zelf niet in het buitenland bent. Als je bijvoorbeeld online iets koopt bij een winkel in de VS, zou je misschien internationale transactiekosten moeten betalen.
Als je met crypto betaalt, zou je voor diezelfde situatie ongeveer 0,5% transactiekosten betalen. Boven de $5,000 zou je in plaats van $150 dus slechts $25 hoeven te betalen. Bovendien worden de kosten lager als je vaker handelt met crypto. Wel betaal je voor zogeheten gas fees of mining fees. Dit zijn kosten om de transactiekosten op de blockchain te vergoeden. Deze kosten zijn niet gebaseerd op de hoeveelheid munten die je stuurt, maar op de hoeveelheid data, en zijn dus erg laag.