Ons financiële systeem zit vol met gebreken. Inflatie, ongelijkheid, twijfelachtige regelgeving, oneerlijk beleid, weinig tot geen transparantie, armoede, negatieve spaarrentes… We kunnen nog wel even doorgaan. Het traditionele financiële systeem is een kapot systeem voor velen met oneerlijke voordelen voor enkelen. Deze pijnpunten vormden ooit de basis voor Bitcoin.

Bitcoin volgt de ideeën die in het inmiddels legendarische whitepaper zijn opgeschreven door Satoshi Nakamoto. Bitcoin biedt een open financieel systeem waar iedereen aan deel mag nemen en biedt de belofte van lagere transactiekosten dan traditionele online betalingssystemen met bovendien een hogere snelheid. In tegenstelling tot door de overheid uitgegeven valuta, is bitcoin gedecentraliseerd. Dat betekent dat er geen centrale autoriteit achter de munt zit zoals een bank of een overheid. 

We hebben heel kort samengevat wat Bitcoin oplost in verhouding tot ons reguliere financiële systeem. In deze reeks gaan we dieper in op wat crypto, en de achterliggende technologie voor oplossingen biedt. Dit is wat crypto oplost.

Een financieel systeem waar iedereen aan kan deelnemen klinkt voor de meeste westerlingen als vanzelfsprekend. In realiteit zijn er wereldwijd ruim 2 miljard mensen die geen toegang hebben tot een bankrekening. Dit houdt in dat alles met contant geld moet worden afgehandeld. Deelnemen aan de wereldhandel is zonder bankrekening praktisch onmogelijk. Dit kan ervoor zorgen dat mensen in ontwikkelingslanden onderontwikkeld blijven. Crypto zorgt voor inclusiviteit, iedereen kan eraan deelnemen, ongeacht geslacht, ras, leeftijd of enige andere eigenschap die voor uitsluitsel kan zorgen. 

Met crypto kan iedereen op een snelle, veilige en goedkope manier geld sparen, overmaken, betalen, versturen, lenen en uitlenen. Een telefoon van $ 50 is alles wat nodig is om toegang te krijgen tot de financiële kansen die het crypto-ecosysteem biedt. Dit verandert al het leven van velen in plaatsen als Nigeria, Venezuela, El Salvador of India.

Iedereen die dit artikel leest heeft toegang tot het internet, en kan in principe vandaag beginnen met het kopen van crypto en daarmee deelnemen aan een cryptocurrency-netwerk. Binnen een cryptocurrency netwerk zijn er eindeloze mogelijkheden. Behalve het kopen of het verkopen zijn er allerlei netwerken die extra’s bieden in de vorm van rente, het stemmen op nieuwe voorstellen of zelfs het verdienen van extra’s door games te spelen (middels het zogeheten play-2-earn model.)  

Crypto biedt dus een gloednieuw financieel systeem waar iedereen toegang toe kan krijgen.