Een veel gehoord begrip in de crypto wereld is liquiditeit. U heeft het vast wel eens voorbij zien komen in onze berichtgeving, maar wat betekent liquiditeit precies?

Liquiditeit geeft aan hoe makkelijk het is om een bepaalde munt te kopen of te verkopen. Hoe hoger de liquiditeit bij een bepaalde munt hoe makkelijker een munt gekocht of verkocht kan worden, hoe lager de liquiditeit hoe lastiger. Als een munt een lage liquiditeit heeft is het vaak wel mogelijk om die munt te kopen of te verkopen, maar krijgt u een slechtere prijs, omdat het aanbod erg gering is. Als u toch de marktprijs van dat moment wenst te ontvangen kan het bij de verkoop van een munt met een lage liquiditeit soms lang duren voordat de munten verkocht worden.

Wat bepaalt of een markt liquide is?

Er zijn drie belangrijke indicatoren die aangeven of een markt liquide is (of er genoeg liquiditeit is):

  • het 24uurs handelsvolume
  • Het orderboek op de grote exchanges
  • De koop- en verkoopspreiding

Het 24uurs handelsvolume geeft aan hoeveel er in de afgelopen 24 uur verhandeld is van een munt. Het orderboek is een grootboek waar alle koop- en verkooporders in te zien zijn, de koop- en verkoopspreiding is het verschil tussen de laagste vraagprijs en de hoogste biedprijs.

Het delisten van een coin bij lage liquiditeit

Als blijkt dat een munt voor een langere periode niet meer goed verkoopbaar is vanwege onvoldoende liquiditeit, kan Bitcoin Meester besluiten om deze munt te verwijderen van het platform. De delisting van een munt wordt altijd van tevoren via de officiële kanalen aangekondigd.