Know-Your-Customer (KYC) is een proces in de financiële industrie waar klanten geverifieerd worden, en hun risico en financiële profiel bepaald wordt. Er wordt dan bijvoorbeeld om een identiteitskaart gevraagd of een enquête gebruikt om het profiel van de klant samen te stellen. 

Met KYC-standaarden voldoen bedrijven aan anti-witwas regulaties. Een goed KYC-beleid zorgt er namelijk voor dat misdadigers een illegale bron van inkomsten niet kunnen vermommen als legale activiteiten. Ook beschermt KYC zowel de klanten als de financiële adviseurs van een bedrijf, omdat er bijvoorbeeld beter bepaald kan worden welke investeringen het best zijn voor de klant. Vanwege de introductie van anti-witwas regulaties vragen bijna alle Bitcoin exchanges om KYC-documentatie. 

Een profiel voor een klant kan opgesteld worden door bijvoorbeeld te vragen naar de leeftijd, andere investeringen, ervaring met investeren en hoe lang iemand wil gaan investeren. De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten eist ook dat een nieuwe klant de arbeidsstatus opgeeft, het jaarlijks inkomen, het vermogen en de doelen met investeren.

Overheden kijken naar mogelijkheden om KYC ook verplicht te maken voor de cryptowereld. Dit kan echter ingaan tegen een groot voordeel van cryptovaluta: dat het gedecentraliseerd is. Gedecentraliseerd houdt in dat het niet afhankelijk is van een derde partij. Gebruikers kunnen zo direct met elkaar handelen, gemakkelijk anoniem blijven en hoeven hun persoonlijke informatie niet op te geven aan autoriteiten. Decentralisatie garandeert deze geheimhouding, maar maakt het ook een uitdaging om witwassen te voorkomen. 

Een KYC-beleid voor crypto kan helpen om illegale activiteit tegen te gaan, zoals aanvallen van hackers die een netwerk blokkeren totdat een betaling is gedaan. In 2020 stalen hackers bijna $350 miljoen dollar van verschillende cryptobeurzen. Ze kwamen daarmee weg door gebruik te maken van de anonimiteit die decentrale cryptovaluta biedt. KYC kan ook het imago van crypto verbeteren. Door het grotere publiek wordt cryptovaluta namelijk vaak verbonden met witwassen en andere illegale praktijken. Strengere regels en betere identificatie-processen kunnen leiden tot een bredere acceptatie van cryptovaluta.

Hoewel KYC voor crypto dus nog niet verplicht is, zou dit in de toekomst kunnen veranderen. In de VS, VK en Australië zijn de regulaties nu al strenger en is KYC een must voor crypto platforms die daar hun diensten willen aanbieden.