Het jaar 2019 is ten einde, een bewogen jaar voor de crypto wereld durven we wel te stellen.
2019 was het jaar van de regulering en de stable coins, maar ook dat van grote prijsschommelingen.
In dit bericht blikken we terug op een aantal belangrijke gebeurtenissen.

Bitcoin leeft

Na een stroef jaar in 2018 bereikte de prijs van bitcoin een laag punt. Op 29 januari 2019 bedroeg de prijs voor een bitcoin nog slechts €2.984,-. In de maanden daarna hebben we de bitcoin weer zien opbloeien en hoogtes bereikt van €11.561,-.
Het afgelopen jaar is in ieder geval duidelijk geworden dat de bitcoin nog lang niet klaar is!

Regulering

In 2019 waren we getuige van crypto regulatie waarmee we langzaam maar zeker uit schaduw komen en het rijk van geopolitiek betreden. We zagen president Trump regelmatig tweeten over crypto-regulatie, evenals krachtige internationale organisaties die zich uitdrukken over hoe crypto moet worden gereguleerd. Denk bijvoorbeeld aan De Nederlandsche Bank wat zich momenteel hard maakt voor regulatie in Nederland.
We zagen gewaagde, vooruitstrevende bewegingen uit kleinere landen en China plant zijn vlag ergens op de cryptomoon, hoewel we nog steeds niet weten aan welke kant van de maan.

Voor veel landen is het een onderwerp van politieke discussie en zijn ze zichtbaar nieuwsgierig naar de ontwikkelingen rondom crypto. Het is echter ook merkbaar dat ze op de lange termijn crypto als een potentiële bedreiging voelen van hun eigen valuta.

De ‘buitenstaanders’ van voorheen – China, Rusland en de ontwikkelingslanden – vertegenwoordigen een steeds groter wordend deel van de wereldwijde economie, terwijl ze vertrouwen op een wereldwijd financieel systeem dat wordt beheerd en gecentreerd in de veelal westerse Insider-landen. De buitenstaanders worden geconfronteerd met verschillende bedreigingen; ze worden bedreigd door het effect van crypto op korte termijn op hun kapitaalcontroles en valuta’s, maar zijn toch zichtbaar geïntrigeerd door de verstorende mogelijkheden op langere termijn.

Stable coins

2019 was ook het jaar waarin we een hoop nieuws voorbij zagen komen met betrekking tot stable coins.
Zo zette Facebook vaart achter het Libra project, de eigen stable coin van Facebook en presenteerde de EU plannen voor het lanceren van een eigen stable coin.
Vanwege de populariteit hebben we bij Bitcoin Meester besloten om een rente uit te keren van 3% op stablecoins, om een positief tegengeluid te geven tegenover de banken.
Hoewel het nu nog ondenkbaar lijkt zou het zomaar kunnen zijn dat we in het volgende decennium onze boodschappen afrekenen met een door de overheid ondersteunde digitale valuta.

Wat kunnen we verwachten van 2020?

Naar verwachting blijft Bitcoin de leidende indicator voor de cryptomarkt. Maar zullen we daarbij ook een hoop integraties gaan zien met crypto toepassingen in de ‘echte wereld’. Ook is het waarschijnlijk dat het aantal altcoins langzamerhand zal afnemen.

Als je er tot nu toe over nadenkt, is de crypto- en blockchain-wereld behoorlijk geïsoleerd. Een wereld die op zichzelf staat.
Wij geloven dat 2020 een scharnierjaar zal worden waarin blockchain / crypto dichter bij de echte wereld komt. Vooral in de bedrijfswereld zullen we manieren zien om real-life data-integratie met blockchain / crypto-applicaties te openen.

Een voorbeeld: Chainlink doet geweldig werk op dit gebied. De lijst met partners van Chainlink is behoorlijk indrukwekkend en illustreert bovengenoemd punt. Bedrijven zoals Google, Alibaba, Oracle, enz. Zijn geïnteresseerd om ‘offchain’ datatoepassingen via Chainlink met de blockchain te verbinden.

Adoptie Vs. Non-adoptie

Adoptie is wat uiteindelijk het verschil zal maken, niet alleen in het gebruik van crypto maar ook in cryptocurrency-prijzen.

We zagen echter geen adoptiegedreven prijsontdekkingsmechanisme in 2019. En gezien de evolutie van de cryptomarkt zal het ook niet de belangrijkste drijfveer zijn voor alle cryptocurrencies in 2020.

De enige uitzondering die het verschil zou kunnen maken is XRP. De acceptatie van XRP in transacties begint echt belangrijk te worden. De vraag naar XRP groeit aanzienlijk. Met de samenwerking tussen Ripple en Moneygram (een van de grootste geldovermakingsdiensten ter wereld) is het duidelijk hoe snel de volumes groeien die XRP van de ene valuta naar een andere valuta overzet (een bron en een andere bron).

Ripple heeft recent nog 200 miljoen dollar opgehaald om het adoptie proces te versnellen in 2020.

Minder altcoins?

De afgelopen jaren is het aanbod cryptocurrencies gigantisch hard gestegen. Op dit moment staan er op de site van coinmarketcap maar liefst 4.960 munten gelist. Uit een klein onderzoek blijkt echter al snel dat van dit aanbod slechts 3% liquide is en er 2% een klein beetje liquide is. De overige 95% heeft momenteel geen liquiditeit.
Waar we in juni van 2017 nog erg dicht bij ‘The flippening’ waren (waar bitcoin overgenomen zou worden door een altcoin in marktkapitalisatie) lijkt dat nu een vrijwel ondenkbaar scenario te zijn geworden.

Top 100 coins gesorteerd op liquiditeit