De afgelopen weken ontvangen wij meerdere meldingen van klanten die persoonlijk worden benaderd door “Investment Recovery Services” of door “Legalbrokers” en Bitcoin (moeten) kopen om een bedrag terug te krijgen dat eerder verloren is gegaan. Het gaat hier om oplichting.
Vermoedelijk zijn er persoonlijke gegevens gelekt of overgenomen waardoor de oplichters u persoonlijk contacteren.

Details

Fraudeurs gebruiken of geven de volgende details als onderdeel van hun tactiek om mensen op te lichten:

Investment Recovery Services Ltd (kloon van een geautoriseerd bedrijf) of Legalbrokers ltd

Email vanaf: [naam]@investmentrecoveryservices.ltd of [naam]@legalbrokers.ltd

Telefoonnummer: Beginnend met +44

Dit noemen we een ‘kloonbedrijf’; en fraudeurs gebruiken deze tactiek meestal wanneer ze uit het niets contact opnemen met mensen. Wees dus op uw hoede als u wordt benaderd door een bedrijf dat u niet kent! Ze kunnen de naam van een echte firma gebruiken of andere details hebben gekloond.

Houd er rekening mee dat de oplichters andere valse details kunnen verspreiden of deze kunnen vermengen met enkele correcte details van het geregistreerde bedrijf. In dit geval wordt legalrecoveries.com gekloond.

Legalrecoveries.com is een FCA-geautoriseerd bedrijf in het Verenigd Koninkrijk waarvoor fraudeurs beweren te werken. Echter heeft de legitieme organisatie geen banden met het ‘kloonbedrijf’.

Hoe u uzelf kunt beschermen

1:Heeft u in het verleden geld verloren bij een andere oplichtingspraktijk en wordt er nu beweerd dat u dat geld terug kunt krijgen? Dan is er een grote kans dat uw gegevens zijn gelekt en u daardoor wordt benaderd. Helaas zult u niet zomaar uw verloren geld terugkrijgen.

2: Laat NOOIT iemand vanaf een afstand de controle op uw computer overnemen. Wanneer u wordt gevraagd om Teamviewer of een soortgelijk programma te installeren meteen de verbinding ophangen. Wanneer u een ander de toegang geeft tot uw computer wordt de controle volledig overgenomen.

3: Wanneer u wordt belooft dat u geld kunt claimen en daarvoor geld naar een ander moet toesturen kunt u er direct vanuit gaan dat u wordt opgelicht. Zodra u het geld heeft verzonden bent u het kwijt. Ook met Bitcoin of een andere cryptocurrency.

4: Gebruik uw gezonde verstand. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Hoe mooi het ook klinkt om uw geld verdubbeld terug te krijgen door ‘even’ wat geld toe te sturen aan een ander, dit kan natuurlijk niet.