‘Haal je cryptovermogen naar Nederland toe!’, dat is het dringende advies van Nederlandse crypto-expert Peter Slagter. Na het faillissement van cryptobeurs FTX zijn meerdere aanbieders van crypto(diensten) in de problemen geraakt. BlockFi bereidt een faillissement voor en volgens The New York Times zouden er bij Genesis ook problemen zijn. Als dominostenen komt de ene na de andere partij die zaken deed met het FTX-imperium in de problemen. Uiteindelijk zijn het de consumenten die hier de dupe van zijn. Tijd om uw crypto naar Nederland te halen?

Uw crypto staat veiliger bij een Nederlandse aanbieder dan bij een buitenlandse cryptopartij. Dat klinkt een beetje als ‘Wij van wc-eend, adviseren wc-eend’, maar wordt juist door andere experts als belangrijk handelingsperspectief genoemd. Deze oproep geldt bovendien niet alleen voor ons eigen platform, maar gaat over Nederlandse cryptoplatformen in het algemeen. We leggen uit waarom én waar u op moet letten:

Staat de cryptoaanbieder geregistreerd bij De Nederlandsche Bank?

Elke cryptoaanbieder in Nederland moet geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank (DNB). Om een registratie te ontvangen moet een partij kunnen aantonen dat zij voldoen aan de de Sanctiewet 1977 en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dat houdt in dat aanbieders van cryptomunten en -bewaarportemonnees zich aan dezelfde anti-witwasregels moeten houden als accountants en banken. In de praktijk betekent dit dat wij alle transacties in de gaten moet houden en controleren of er geen verdachte transacties tussen zitten. Daarnaast moeten alle klanten geverifieerd (KYC) zijn, zodat we precies weten wie onze klanten zijn.

Bitcoin Meester is onder haar statutaire naam Coin Meester B.V. geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dit houdt in dat we jaarlijks verantwoording moeten afdragen aan de Nederlandse toezichthouder. U kunt gemakkelijk inzien welke cryptoaanbieders nog meer een registratie hebben bij de DNB.

Zijn uw tegoeden veilig bij faillissement (vermogensscheiding)?

Maar met een registratie bij de DNB bent u er nog niet. Een registratie betekent namelijk niet dat de cryptoaanbieder onder ‘prudentieel’ toezicht van de DNB of onder gedragstoezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) staat. Met andere woorden: er wordt geen toezicht gehouden op de financiële gezondheid van het bedrijf en er is geen sprake van specifieke financiële consumentenbescherming.

Want hoewel we er liever niet aan denken, kunnen helaas ook Nederlandse partijen failliet gaan. Om klanten en hun tegoeden in dat geval te beschermen, is ‘vermogensscheiding’ een belangrijke veiligheidsmaatregel die ook cryptopartijen kunnen toepassen. Bitcoin Meester heeft daarvoor een stichting derdengelden waarin bijna alle tegoeden van onze klanten beheerd worden. Daarmee zijn uw tegoeden, zowel euro’s als crypto’s, zo goed mogelijk gescheiden van het vermogen van Bitcoin Meester. Slechts een gedeelte van de tegoeden staat bij crypto beurzen ten behoeve van koop en verkopen van cryptovaluta namens onze klanten. In het onwaarschijnlijke geval van een faillissement zijn uw tegoeden niet toegankelijk voor schuldeisers.

Hoe werkt een stichting derdengelden?

Als u ooit een betaling heeft gedaan via een webshop, heeft u waarschijnlijk ook te maken gehad met een stichting derdengelden. Payment Service Providers (PSP) verwerken betalingen en de gelden verlopen via een Stichting Derden Gelden-rekening (of via de rekening van de onderneming). Het gebruik van een Stichting Derdengelden om een afgescheiden vermogen te creëren is voor PSP’s een vereiste op grond van de Wet financieel toezicht (Wft).

Het afgescheiden vermogen staat los van de bankrekening van de PSP zelf, want stel dat u geld stort naar de bedrijfsrekening van de PSP overmaakt en hij plotseling failliet gaat. Dan kunnen schuldeisers van de PSP aanspraak maken op uw geld dat tijdelijk bij de PSP op de rekening stond. Het is daarom in Nederland verplicht voor payment service providers, maar ook deurwaarders en advocaten om een derdenrekening te hebben. Zo wordt het vermogen van het bedrijf gescheiden van klantentegoeden. Meestal richten zij daar een aparte stichting voor op, een zogenaamde stichting derdengelden.

Bitcoin Meester heeft zoals gezegd een stichting derdengelden. Zo doen wij er alles aan om uw tegoeden zo veilig mogelijk te houden. Een stichting derdengelden is in Nederland echter niet verplicht voor cryptoaanbieders en lang niet alle aanbieders maken (volledig) gebruik van deze belangrijke veiligheidsmaatregel. Let daar goed op bij het maken van een keuze.

Lees de algemene voorwaarden (echt!)

Als u uw crypto- en fiattegoed bij een cryptoaanbieder heeft staan, vallen deze onder de algemene voorwaarden van die partij. De algemene voorwaarden beschrijven de rechten en plichten van zowel de klant als het bedrijf. Het goed doorlezen ervan is belangrijk, maar we weten ook dat veel mensen dat niet doen. Toch zijn er genoeg voorbeelden waarbij juist die algemene voorwaarden ervoor zorgen dat klanten bij een faillissement (waarschijnlijk) hun geld kwijt zijn. Een voorbeeld zijn de algemene voorwaarden van het failliete Celsius.

Lees dus altijd bij financiële producten en diensten de algemene voorwaarden goed door. Zo weet u welke beschermingsmaatregelen een bedrijf heeft genomen om uw tegoeden veilig te stellen. Voordeel van een Nederlandse aanbieder is dat u ze gewoon in het Nederlands kan lezen en er geen taalbarrière is. De algemene voorwaarden van Bitcoin Meester vindt u hier.

Nederlands recht van toepassing?

Overigens bieden de algemene voorwaarden van een bedrijf nog steeds geen 100% garantie. Zo lijkt het erop dat cryptobeurs FTX haar eigen ‘terms of service’ heeft overschreden. Mocht er sprake zijn van een geschil, dan valt een in Nederland gevestigd bedrijf in principe onder het Nederlands recht (tenzij daar in de algemene voorwaarden nadrukkelijk van afgeweken wordt). Wij durven te stellen dat bij cryptoaanbieders die onder Nederlands recht vallen, de bescherming van consumenten doorgaans beter is geregeld dan bij partijen die op de Bahama’s of op de Kaaimaneilanden gevestigd zijn. Bovendien kunt u de juridische afhandeling, hoe ingewikkeld ook, dan in ieder geval in het Nederlands volgen.

Praktische voordelen: iDeal en Nederlandstalige klantenservice

Tot slot heeft het stallen van uw cryptovaluta bij een Nederlands bedrijf natuurlijk ook praktische voordelen. Denk aan het aanbieden van veelgebruikte betaalmethodes zoals iDeal of Bancontact. Met iDeal staat uw geld binnen enkele minuten op uw account en kunt u direct handelen. Wilt u uw digitale valuta verkopen en laten uitbetalen op uw bankrekening? Dan betaalt Bitcoin Meester dezelfde dag nog uit.

Als u vragen heeft of er even niet uitkomt, dan is het wel zo prettig dat de communicatie in het Nederlands verloopt. Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Bij Bitcoin Meester helpen wij u graag met al uw cryptovragen en heeft u altijd binnen no time antwoord. Dat kan zowel per mail via helpdesk@bitcoinmeester.nl als telefonisch via 085 007 6000.

Disclaimer: De inhoud van dit artikel mag op geen enkele wijze worden opgevat als financieel advies en is uitsluitend informatief van aard. Gebeurtenissen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Doe alvorens te investeren in een cryptomunt altijd gedegen onderzoek naar de risico’s die daarmee samenhangen.