We zien de laatste tijd steeds meer adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel. Recent besloot El Salvador om Bitcoin als wettig betaalmiddel op te nemen. Wat is de reden dat Bitcoin als wettig betaalmiddel in Latijns-Amerika wordt geadopteerd en waarom voornamelijk in deze regio?

Latijns-Amerika is een regio waarin de meeste landen met ernstige financiële en politieke crises kampen. Er heerst verdeeldheid tussen de bevolking en de overheden. Nationale valuta’s dalen zo hard in waarde dat deze geen praktisch nut meer hebben. Zo is 1 US Dollar omgerekend 1 miljoen Venezolaanse Bolivar. Een flesje cola kost je daar dus een paar miljoen, laat staan de totale maandelijkse kosten. Tevens zijn er verschillende voorschriften en limieten voor vreemde valuta, met name de Amerikaanse dollar. Alles bij elkaar heeft geleid tot de opkomst van alternatieve middelen. Voor veel mensen in Latijns-Amerika is crypto en met name Bitcoin de enige manier om hun spaargeld te beschermen tegen inflatie en ongewenste overheidsacties.

Landen die er niet in slagen om een eigen nationale valuta te handhaven kunnen ervoor kiezen om een andere valuta aan te nemen die niet afhankelijk is van de lokale politiek. Zo werd er in El Salvador eerder al gebruik gemaakt van de Amerikaanse Dollar als nationale munteenheid. Het probleem bij de Amerikaanse Dollar is dat deze niet tegemoet komt aan de behoeften van de bevolking, geld overmaken is bijvoorbeeld erg lastig en brengt een hoop kosten en moeite met zich mee.

Bitcoin brengt hier een oplossing en maakte al deel uit van de geldeconomie. De cryptovaluta wordt door veel mensen gebruikt in Latijns-Amerika en nu brengen de regeringen het naar de publieke sector. Landen die er zelf niet in slagen een nationale valuta te handhaven en waarvoor de Amerikaanse Dollar (te) veel kosten met zich meebrengt, kunnen met Bitcoin een valuta aannemen die niet afhankelijk is van hun lokale politiek. Crypto maakt het mogelijk om geld te verzenden met relatief lage commissies in vergelijking met traditionele valuta om bedragen over te maken.

Wat voor oplossingen biedt Bitcoin in El Salvador?

Lokaal werd Bitcoin in El Salvador al gebruikt door bedrijven voor onder andere overzeese en interne transacties. De commissies zijn veel lager en de transactiesnelheid is een stuk sneller dan bij de bank – vooral voor overzeese overschrijvingen. Sommige landen hebben veel beperkingen en onzekere regels voor grensoverschrijdende betalingen die veel extra problemen opleveren voor bedrijven, omdat ze eenvoudigweg geen schikking kunnen treffen met de kopers of verkopers of partners. Cryptocurrency lost dit op en helpt bedrijven gemakkelijk transacties met elkaar uit te voeren.

Het hebben van Bitcoin als wettig betaalmiddel maakt al deze transacties volledig legaal en officieel. Het opent ook dezelfde mogelijkheden voor de rest van de bedrijven die voorheen geen onofficiële transacties konden doen en te maken hadden met grote commissies, vertragingen en een regelgevende nachtmerrie voor grensoverschrijdende betalingen.

Bitcoin sluit niemand uit en zorgt voor een eerlijke en open handelswijze. Zo zijn er geen speciale kassa’s nodig in de winkels en is een qr-code in principe genoeg om een transactie te verrichten. Iedereen kan dus betalen en worden betaald in Bitcoin, ongeacht hun geslacht, ras, financiële status of woonstatus.