Bent u iemand met een simpel wachtwoord? U bent niet de enige. Misschien doet u het omdat u het onthouden van wachtwoorden lastig vindt, misschien bent u gewoon lui. Maar het hebben van een zwak wachtwoord is gevaarlijk. Gelukkig zijn de meeste mensen inmiddels slim genoeg om een sterk wachtwoord te bedenken en is de tijd van “Welkom123” zo goed als achter ons. Maar zelfs met een sterk wachtwoord bent u niet gegarandeerd veilig. Schrik niet. Hoe dat precies zit leggen we u uit in dit artikel.
Ieder account dat u beheert is gekoppeld aan een centraal e-mailadres. Wanneer u om wat voor reden dan ook het wachtwoord van uw Facebook account bent vergeten drukt u eenvoudig op “wachtwoord vergeten” en vraagt u een nieuw wachtwoord aan. Handig, toch? Uw e-mail account is dus de sleutel tot al uw accounts.
De kans dat uw sterke wachtwoord wordt geraden door een hacker is klein, heel klein. Maar heeft u wel eens gehoord van een datalek?
Het gebeurt regelmatig dat enorme sets data worden gehackt. In het beste geval wordt er alleen een e-mailadres gelekt. In sommige gevallen wordt er ook een wachtwoord bij een datalek betrokken. Wanneer u hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende accounts is er dus het risico dat het gelekte wachtwoord hetzelfde is als dat van uw e-mailadres. U raadt het al; iemand die in het bezit is van het wachtwoord en e-mailadres zal deze ongetwijfeld op uw e-mailadres. Wanneer de hacker in dit geval toegang heeft tot alle mails kan deze het volledige beheer overnemen. Sterker nog, deze persoon kan u volledig uit uw eigen e-mailaccount sluiten door het wachtwoord te wijzigen. Een Facebook of Instagram account is voor de meeste hackers niet interessant. Een account op een crypto platform zoals Bitcoin Meester uiteraard wel. Er zijn manieren om zelf te kijken of uw mailadres misschien in handen is gekomen van hackers. Een site als https://haveibeenpwned.com/ vertelt of uw mailadres is vrijgekomen bij een hack of een datalek. Z
Nu we het probleem hebben uitgelegd is het handig om te kijken wat de opties zijn om zo veilig mogelijk gebruik te maken van alle accounts.
Twee factor authenticatie
Twee factor authenticatie (2FA) is een tweede factor die komt kijken bij het inloggen in een account. Om zeker te weten dat u bent wie u zegt dat u bent wordt dit door middel van een tweede factor vastgesteld. In de realiteit betekent dit dat u naast het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord nog een tweede factor nodig heeft. Denk hierbij aan een code via een speciale app als Google Authenticator of via een online sleutel zoals een Yubikey. Wij raden aan om dit op al uw accounts toe te voegen waar mogelijk, om te beginnen bij uw e-mailadres, maar bovendien op uw Bitcoin Meester account.