Crypto belooft al sinds het begin een grote betalingsrevolutie. En hoewel de algehele adoptie van crypto een stuk groter is dan een paar jaar geleden is er nog altijd geen sprake van een heuse revolutie. Het Bitcoin-tijdperk is inmiddels 13 jaar geleden begonnen, maar echt betalen met bitcoin is iets wat we nog steeds niet massaal doen. Er zijn plekken waar je met bitcoin kunt betalen, maar we maken er maar weinig gebruik van. En dat we nog niet zo happig zijn om met onze cryptovaluta af te rekenen in een winkel is best logisch. De volatiliteit speelt hierin nog altijd een belangrijke rol. Aan de ene kant voor de winkel die het moet accepteren en aan de andere kant de klant die crypto vooralsnog meer ziet als een investering dan als een echt betaalmiddel.  

Het is dus nog altijd moeilijk voor crypto om geaccepteerd te worden als betalingsnetwerk. De volatiliteit en nieuwigheid vormen enorme hindernissen. Voeg daarbij de zorgen over het effect van crypto op het milieu, en het wordt een nog grotere uitdaging om de bal voor crypto betalingen aan het rollen te krijgen.

Betalen met crypto wordt wel steeds makkelijker, bijvoorbeeld met de crypto betaalkaarten die in opkomst zijn. Met een crypto betaalkaart kan er in een winkel worden afgerekend met crypto. Door het achterliggende systeem wordt de crypto omgezet naar fiat-valuta waardoor de winkelier “gewoon” euro’s ontvangt.

Wat zeggen de cijfers?

Crypto.com deed in 2021 onderzoek naar de behoefte om met crypto te betalen. Een belangrijke kanttekening: Alle ondervraagden waren op dat moment al gebruiker van Crypto.com en hadden op dat moment al interesse in crypto. Crypto.com ondervroeg klanten die voornamelijk bestonden uit volwassenen onder de 40 jaar, waarbij ~60% van de ondervraagde klanten millennials waren. 60% van de respondenten verdient minder dan ~$60K en bekijkt mogelijk deelname aan crypto als een middel om hun vermogen te vergroten.

Uit het onderzoek van Crypto.com uit 2021 komt naar voren dat een hoop winkeliers crypto wel zouden willen accepteren, in de detailhandel en luxegoederen sectoren zegt maar liefst 80% van de ondervraagde winkeliers dat ze crypto zouden accepteren. Daarentegen zegt maar 42% van de consumenten bereid te zijn om hun crypto voor luxegoederen te gebruiken. 52% van de consumenten zou hun crypto gebruiken voor aankopen gerelateerd aan detailhandel en boodschappen. Wat opvalt is dat er wel interesse is, maar gemiddeld genomen is nog altijd minder dan de helft van de ondervraagden bereid om met crypto te betalen, zelfs al zou die mogelijkheid er zijn. Alle respondenten hadden op dat moment al interesse in Crypto wat zich toont door het account wat zij hebben op het platform. Dat maakt het extra opvallend. Als zelfs actieve crypto gebruikers niet bereid zijn om ermee te betalen, dan is het buiten die doelgroep om nog een veel lager percentage.

Is crypto dan kansloos als betaalmiddel?

Nee, sterker nog, crypto zou in de nabije toekomst juist DE oplossing kunnen bieden voor de huidige problemen met traditionele betalingsnetwerken. Crypto lost namelijk een hoop problemen op die traditionele betalingsnetwerken nog wel hebben. Denk bijvoorbeeld aan internationale transacties. Waar het met een normale bank dagen kan duren en tientallen (zo niet honderden) euro’s kost om een transactie naar de andere kant van de wereld te versturen kan dat met crypto binnen enkele minuten worden verzonden en ontvangen – En dat tegen transactiekosten van een paar cent bij een hoop cryptovaluta. 

Waarom slaagt crypto dan nu (nog) niet als betaalmiddel?

We moeten niet vergeten dat crypto nog relatief jong is en een hoop ontwikkelingen doormaakt op dit moment. Aan alle kanten wordt er gewerkt door bedrijven en instanties om de regulering op gang te krijgen, de netwerken te optimaliseren en nieuwe oplossingen te bieden om de acceptatie te verbreden. De crypto betaalkaarten zijn daar een mooi voorbeeld van. Het concept “crypto” is nieuw, er wordt vooruitgang geboekt en er wordt genoeg geïnvesteerd in alle ontwikkelingen.

Het nieuws omtrent crypto wordt nog altijd beheerst door Bitcoin, maar hoe pijnlijk het voor sommigen ook zal zijn moeten we Bitcoin misschien niet langer zien als een potentieel betaalmiddel. Bitcoin is met zijn lage transactiesnelheid, beperkte capaciteit en relatief hoge kosten inmiddels uitgegroeid tot de ouderwetse koelkast telefoon van de cryptowereld. 

Bitcoin is voor altijd een belangrijke innovatie, van groot academisch belang en een katalysator van verandering, maar van beperkt gebruik in de huidige wereld. Dit neemt niet weg dat Bitcoin nog altijd zeer geschikt is als investeringsmiddel en niet voor niets sinds lancering het hoogste scoort qua handelsvolume. 

Het concept “Bitcoin” zoals gedefinieerd in 2008 werkt om vele redenen niet voor volumetransacties, maar er is een echte belofte in de opkomende oplossingen die de creatie ervan heeft voortgebracht.

Voor welke betalingsvormen kan cryptovaluta dan wel gunstig zijn?

Crypto biedt een hoop voordelen ten opzichte van traditionele betaalmethodes. Zoals eerder in dit artikel aangehaald kan crypto enorm gunstig zijn voor internationale betalingen. 

De huidige processen zijn langdurig en kostbaar. We zien een grootschalige acceptatie van op cryptocurrency gebaseerde internationale betalingen voor legitieme doeleinden ontstaan; het volume is echter relatief laag, wat de voortgang voor nu kan belemmeren.

Voor hoge volumetransacties zijn er nog veel meer barrières te overwinnen, maar de markt is enorm. De technologie heeft een enorm potentieel. Er zijn veel spelers die strijden om de eerste blockchains te ontwikkelen die echt schaalbaar, veilig, interoperabel, robuust en energiezuinig zijn.

De focus is de laatste jaren verschoven van het cryptocurrency-element naar het nut van het mechanisme erachter. De daadwerkelijk gebruikte cryptocurrency kan onzichtbaar worden voor de afzender en ontvanger, een transactie wordt gestart en voltooid in fiat-valuta en de cryptocurrency wordt slechts een onderdeel van de technologische oplossing.