Bitcoin-miners zullen om een aantal redenen waarschijnlijk geen capitulatie zien en zien na de halving die gisteren heeft plaatsgevonden voor het eerst in 4 jaar.

Bij de halving wordt de block reward voor de miners gehalveerd, per block dat er wordt gemined werden miners voor de halving beloond met 12 BTC, dit is verlaagd naar 6,25 BTC. Hiermee ontstaat er een nieuwe schaarste wat de prijs naar nieuwe hoogtes zou kunnen drijven.

Een veelgehoorde theorie omtrent de halving van BTC is dat het de capitulatie van miners zou kunnen veroorzaken. Echter lijkt het voorbarig om te suggereren dat miners in 2020 massaal zullen stoppen en daarmee de prijs van de cryptocurrency zouden verlagen.

Op het moment dat de halving werd voltooid betekende dat ook een daling aan inkomsten voor miners.

Digital Asset Manager Charles Edwards tweette het volgende:

Een wijdverbreide theorie is dat naarmate miners de stekker eruit trekken, ze Bitcoin gaan verkopen op de cryptocurrency-exchanges en aanzienlijke verkoopdruk zullen toevoegen, wat ertoe leidt dat meer miners vertrekken, enzovoort, wat resulteert in de mythische “miners-doodsspiraal”.

Echter, dit jaar zijn er veel variabelen in het spel die een dergelijke trend kunnen voorkomen zoals goedkopere elektriciteit in China, verlaagde operationele kosten als gevolg van zwakkere valuta’s, een daling van de energieprijs als gevolg van wereldwijde lockdowns door de overheid en de aanpassing van de miner moeilijkheidsgraad.

Goedkopere elektriciteit in China en minder wereldwijde vraag naar energie

China bevat naar verluidt ongeveer 65% van alle rekenkracht van het Bitcoin-netwerk, volgens de meest recente gegevens.

Bovendien zal de Chinese provincie Sichuan binnenkort het regenseizoen ingaan. Veel elektriciteitsleveranciers in de provincie vertrouwen op waterkracht om energie op te wekken. Als er een overvloed aan water is, kunnen waterkrachtcentrales meer energie opwekken dan normaal wat zorgt voor een lagere energieprijs.

De toename van het aanbod van elektriciteit in Sichuan geeft grootschalige mining centers in de regio de mogelijkheid om te onderhandelen over elektriciteitsprijzen. De komende maanden krijgen grote miners waarschijnlijk grote kortingstarieven voor elektriciteit, waardoor de operationele kosten dalen.

Wereldwijde implementatie van de thuisblijf maatregelen en strikte lockdowns zorgen voor een verdere verlaging van het elektriciteitsverbruik. Zo bleven grote fabrieken en miljoenen kleine bedrijven ongeveer twee maanden gesloten.

Lagere elektriciteitstarieven, record lage olieprijzen wereldwijd en de neiging van toonaangevende miner bedrijven om een ​​grote cash buffer aan te houden, verkleinen het risico op capitulatie van miners enorm.

Zwakkere valuta zorgen voor lagere operationele kosten

Whit Gibbs, CEO van Hashr8, reageerde op het bericht van Charles Edwards en volgens hem kan de daling van de waarde van de Russische nationale valuta, de roebel, gevolgen hebben voor miners in Rusland.

Miners ontvangen hun inkomsten in de vorm van BTC, echter worden de operationele kosten vrijwel altijd uitbetaald in fiat valuta. Wanneer de nationale fiat-valuta daalt dan stijgt BTC in verhouding in waarde.

Er wordt geen rekening gehouden met de geopolitieke risico’s in de wereldeconomie en hun mogelijke impact op Bitcoin-mining. Daarom lijkt het voorbarig om te stellen dat miners in de tweede helft van 2020 zullen capituleren.

Aanpassing van Bitcoin Mining-moeilijkheidsgraad

Wanneer het aantal miners van Bitcoin als gevolg van een lage prijs en een lage blockreward na de halving besluit ermee te stoppen, wordt de moeilijkheid van het minen van BTC automatisch aangepast om een ​​stabiel blokinterval te behouden.

Het aanpassingsmechanisme voor de moeilijkheidsgraad van de miners stopt een cascade van capitulatie van miners, omdat het goedkoper wordt om BTC te minen wanneer de hash-rate daalt.