Onze helpdesk ontvangt veel vragen omtrent de Songbird airdrop en waarom wij de keuze hebben gemaakt deze niet te ondersteunen. In dit artikel leggen wij uitgebreid uit waarom wij de keuze hebben gemaakt om de Songbird airdrop niet te ondersteunen.

Flare network heeft eind 2020 een snapshot gemaakt van XRP wallets. Aan deze wallets zou een airdrop worden uitgekeerd, de Spark token. Destijds heeft Bitcoin Meester de keuze gemaakt om deze airdrop te ondersteunen, mede vanwege het feit dat de Spark token op meerdere grote exchanges zou worden toegevoegd en er op die manier vrijwel zeker genoeg liquiditeit is om de token te verhandelen. In een later stadium heeft Flare Networks – de partij achter deze airdrops – aangekondigd nog een aantal airdrops te lanceren. Dit is gedaan zonder hierover de exchanges en/of brokers vooraf te informeren. Als gevolg hiervan zijn er weinig exchanges die de airdrops ondersteunen. Dit roept de begrijpelijke vraag op bij gebruikers wat er dan gebeurt met deze gratis uitgekeerde tokens.

Het verwerken van een airdrop betekent een investering in wallets en technische aanpassingen om een airdrop zoals Songbird daadwerkelijk aan de gebruikers uit te keren. Het uitkeren van een airdrop is dus niet zo eenvoudig als tokens ontvangen en met een druk op de knop uitkeren aan de gebruikers. U kunt hierbij denken aan een extra node draaien, opslagkosten en technische support voor het betreffende netwerk.

We krijgen regelmatig de vraag waarom we de Spark airdrop van Flare wel ondersteunen en ervoor kiezen om Songbird niet te ondersteunen. Bitcoin Meester is één van de weinige brokers die ervoor heeft gekozen om de Spark token airdrop wel te ondersteunen en uit te keren aan haar gebruikers. Flare loopt ondertussen al maanden uit en komt meermaals hun eigen deadlines niet na. Zo zouden de tokens in Q1 van dit jaar al worden uitgekeerd en zijn er daarna nog 2 nieuwe data niet gehaald door Flare. Op dit moment zijn de Spark tokens nog steeds niet uitgekeerd, wat (terecht) frustratie oproept bij onze gebruikers. De communicatie vanuit Flare verloopt extreem moeizaam en ook voor ons is het niet duidelijk wanneer wij de Spark tokens daadwerkelijk kunnen uitkeren. 

Bitcoin Meester is een broker, een bemiddelaar tussen de exchange en de uiteindelijke koper. Wij zijn afhankelijk van (grote) exchanges om een token verhandelbaar te maken. Er zijn geen grote exchanges waar wij een koppeling mee hebben die de Songbird airdrop zullen ondersteunen voor handel. Zelfs al zouden we ervoor hebben gekozen om de tokens uit te keren en alle aanpassingen te maken, dan zouden we geen handel in de token kunnen aanbieden en in feite een onbruikbare token in de accounts zetten van onze gebruikers.

Ons standpunt met betrekking tot airdrops is dat wij deze alleen ondersteunen als het aan onze listing criteria doet. Daarvan is de allerbelangrijkste dat de betreffende token of coin te verhandelen is op een beurs met genoeg liquiditeit. Dat is met Songbird niet het geval. Al zouden we alle andere overwegingen weglaten om deze airdrop niet te ondersteunen, zou het voor ons nog steeds niet mogelijk zijn.