Chatten met je favoriete speler, stemmen over het design van de spelersbus, vipbox tickets of meedoen aan loterijen; welke supporter wil dit nou niet? Er verschijnen steeds meer fan-tokens op de markt en ze zijn populair. De nieuwe manier om via deze fan-tokens geld op te halen wordt al door veel clubs toegepast en kan serieus geld opleveren. Voor veel supporters vormt het investeren in een fan-token echter de eerste kennismaking met crypto. Een nogal volatiele soort, waarin pump-en-dumps regelmatig voorkomen.

Fan-tokens vormen, net als NFTs en DeFi projecten, een speciale categorie op de cryptomarkt. In principe kan iedere vereniging of merk een token uitgeven op de blockchain. Maar er bestaan vooral tokens van populaire voetbalclubs uit landen waar de sport nogal leeft, zoals Spanje, Italië, Engeland, Brazilië en Argentinië. Deze meesten van deze landen hebben inmiddels ook een nationale voetbal fan-token. Uit een overzicht op Coingecko blijkt dat de populairste fan-tokens momenteel een gezamenlijke waarde vertegenwoordigen van 261 miljoen dollar. Naast voetbalverenigingen hebben ook Formule 1, basketbal en een universiteit in Chili een plekje op die lijst bemachtigd.

Het koersverloop van de 4 grootste WK fan-tokens

Het WK Voetbal in Qatar heeft zoals verwacht voor de nodige volatiliteit voor fan-tokens gezorgd. In aanloop naar het toernooi zijn de vier voornaamste tokens van deelnemende landen hard in waarde gestegen, om vanaf 19 november, precies één dag voorafgaand aan de start van het toernooi, in te storten. De lucht is er inmiddels grotendeels uit, terwijl het WK nog tot 18 december duurt. Het ‘Buy the rumour, sell the news’-etiket is dus ook op het WK van toepassing. Maar… het toernooi is nog niet afgelopen.

De tokens van Spanje en Brazilië waren de snelste stijgers, maar gingen ook het meest onderuit. De waarde viel met respectievelijk en 88,9 en 86,4 procent ten opzichte van het hoogtepunt dat werd bereikt in aanloop naar het WK. Dit gebeurde in een periode van nog geen drie maanden. Zouden de koersen nog een opleving zien op de weg naar de finale?

Bron: Coingecko, het verloop van de koersen in aanloop naar – en tijdens het WK Voetbal 2022 van de tokens van Argentinië, Spanje, Portugal en Brazilië

Sittard eerste club met Fortuna token (FOR)

Een fan-token van het Nederlands elftal is er (nog) niet, maar de Limburgse voetbalclub Fortuna Sittard (FOR) heeft de kans gegrepen om de eerste Nederlandse club te zijn met een eigen token. De FOR token werd in mei 2021 op de blockchain gelanceerd. De waarde van de token is momenteel 48 cent en staat daarmee ruim 3 euro onder de uitgifteprijs.

De FOR token gedraagt zich eigenlijk zoals veel andere altcoins met een kleiner marktkapitaal op de cryptomarkt. Tijdens een bearmarkt kunnen deze gemakkelijk 90 procent aan waarde verliezen. Wat de waardedaling wel laat zien, is dat het niet alleen trouwe aanhangers van de club zijn die investeren. Er wordt intensief gespeculeerd op de koers van fan-tokens, waardoor de prijs flink omhoog of omlaag kan schieten.

Chiliz (CHZ) begeleidt clubs naar de blockchain

Chiliz (CHZ) is een blockchainproject dat zich speciaal richt op het faciliteren van fan-tokens. Zij doen dit in samenwerking met Socios.com, een platform dat sport en fans met elkaar verbindt. Ook kleinere clubs kunnen hier terecht voor hun debuut op de blockchain. Op deze pagina staat een lijst met 50 tokens die via Chiliz worden verhandeld. Via Socios.com is het mogelijk om met fan-tokens aankopen te doen of te stemmen. Daar is ook te zien welke Fan Token Offerings (FTOs) er op de agenda staan.

Bron: Coingecko Chiliz koers op 01-12-2022, net boven 16 dollarcent. De koers van CHZ steeg mee in aanloop naar het WK, maar ging onderuit toen het toernooi van start ging

Financieel support werkt twee kanten op

Een eigen token is een waardevolle asset voor een sportclub, vereniging of merk. De blockchain opent de deuren voor vernieuwende en interactieve ervaringen met de achterban, waaromheen zich communities kunnen vormen. Fans kunnen op die manier intensief worden betrokken bij de club of organisatie en dat is voor alle partijen een dikke plus. Er ligt wel een verantwoordelijkheid voor de uitgevers om supporters die in hun club investeren, wegwijs te maken binnen de cryptomarkt. Het is niet meer dan logisch dat zij hun fans proberen te beschermen voor fouten die veel beginners in crypto maken. De Europese wetgeving die momenteel in de maak is bevat dan ook strenge regels waaraan alle uitgevers van crypto zich vanaf 2024 moeten houden.

Lees hier meer over toekomstige wetgeving: Europese crypto-wetgeving vanaf 2024 in werking, wat houdt Markets in Crypto-Assets (MiCA) in?