Bitcoin-startup Zap Inc. gaat samenwerken met Visa, ze hebben zich aangesloten bij het zogeheten Fast Track-programma van Visa en een Visa betaalpas aangekondigd als onderdeel van hun consumentenaanbod. Zap inc. bouwt momenteel aan Strike, hun eigen product waarmee het mogelijk wordt voor gebruikers om zonder kosten geld naar iedereen ter wereld te versturen. Strike vraagt daarnaast weinig van hun gebruikers, het enige wat een gebruiker nodig heeft is een telefoonnummer en een bankpas. Hiermee kunnen de Strike-gebruikers transacties uitvoeren via een Visa-betaalpas en beloningen verdienen. Deze beloningen zullen vermoedelijk worden uitgekeerd in Bitcoin (BTC).

De oprichter van Zap is Jack Mallers, een bekende in de wereld van Bitcoin en tevens Lightning-ontwikkelaar. De producten van Zap zijn dan ook allemaal gebouwd op het Lightning Network. Het Lightning Network is een extra laag bovenop de Bitcoin-blockchain waarmee er een direct betalingskanaal tussen twee partijen kan worden gecreëerd. Hiermee kunnen er directe transacties worden uitgevoerd met geringe kosten. Iets wat met reguliere fiat-transacties dagen – en een hoop geld – zou kosten.

Waarom dit belangrijk is

Met deze partnership komt Visa op drie samenwerkingen met Bitcoin-bedrijven in 2020. Zo werd er in februari al een samenwerking afgesloten met Coinbase waarbij het voor gebruikers mogelijk werd op Visa-betaalpassen uit te geven aan gebruikers. In april werkte Visa ook samen met een andere Bitcoin startup genaamd Fold App, tevens via het Fast Track-programma. Afgelopen november kondigde Visa ook al aan bezig te zijn met een blockchain-systeem voor privégegevens van haar gebruikers.

Het interessante aan de samenwerking met Strike is dat de gebruikers het Lightning Netwerk kunnen gebruiken en ervaren zonder een Bitcoin-wallet te hebben of überhaupt de cryptocurrency te bezitten. Dit zorgt voor een breder publiek voor Bitcoin en brengt ons verder richting een samenleving zonder contant geld. Gebruikers weten dus niet direct dat ze gebruikmaken van een Lightning Netwerk. Mallers zei hierover het volgende. (bron)

Weten [gebruikers] wat Bitcoin is? Ik heb geen idee. Wisten ze dat ze Bitcoin onder de motorkap gebruikten als betalingsrail om waarde over te dragen en te verrekenen? Absoluut niet. Bitcoin was achter de schermen en maakte een verschil en kwam ten goede aan individuele levens en bedrijven zonder dat iemand merkte dat ze het zelfs gebruikten.