Internationaal veilinghuis Sotheby’s lanceert in juni zijn tweede Non-Fungible-Token (NFT) -veiling. Sotheby’s kondigde donderdag aan dat het van 3 tot 10 juni een veilig zal organiseren waarin “‘S werelds eerste NFT ooit” zal worden geveilgd.

Kevin McCoy’s ‘Quantum’ wordt volgens de aankondiging “Algemeen beschouwd als de eerste NFT die ooit is gemaakt”. De NFT heeft een een tijdstempel van 05-03-2014 09:27:34, schreef Sotheby’s in haar aankondiging. 

Hoewel Sotheby’s de veilings omschrijft als de eerste NFT zijn er sommigen die de op Bitcoin gebaseerde “Coloured Coins” als de eerste NFT beschouwen.

De andere twee werken in de Sotheby’s-veiling zijn een zeldzame CryptoPunk uit 2017 en Anna Ridlers “The Shell Record” uit 2021. Het bieden bij de veiling begint bij $100 en een deel van de opbrengst van de verkoop gaat naar de Sevens Foundation, een non-profitorganisatie die digitale artiesten ondersteunt.

In maart haalde een Beeple kunstwerk $69 miljoen aan Ethereum (ETH) op bij een veiling via Christie’s, een record voor een NFT. Of deze veiling een soortgelijk bedrag op gaat halen is nog even afwachten.

Sotheby’s heeft al eerder een NFT veiling gehouden. Tussen 12 en 14 april lanceerde Sotheby’s – in samenwerking met digitale maker Pak – een driedaagse verkoop en veiling van Pak’s NFT’s. De collectie die bekend staat als ‘The Fungible’ werd exclusief verkocht via Nifty Gateway, een toonaangevende marktplaats voor NFT’s.

De verkoop was onderverdeeld in drie categorieën: open edities, veilingen en gereserveerde stukken. In totaal leverde de verkoop in drie dagen $16,8 miljoen op, verdeeld over de open edities en de twee veilingstukken. De Sotheby’s x Pak ‘The Fungible’ -verkoop kan minstens twee records op zijn naam schrijven, namelijk: het meeste aantal Open Editions en het meeste aantal biedingen voor een veilingitem op Nifty Gateway.