Een gegarandeerd rendement zonder enige inspanningen, sneeuwwitje en de zeven dwergen en klein duimpje, wat deze onderwerpen met elkaar gemeen hebben? Het zijn allemaal sprookjes.

Geen zorgen, we zullen het in dit artikel niet hebben over Disney-figuren maar over het sprookje dat we ponzi-fraude noemen.

Wat is een Ponzi-Fraude?

Een ponzi fraude is een op fraude gebaseerde opzet in de beleggingswereld. Bij een ponzi ontvangen eerdere investeerders geld van nieuwe investeerder. Zolang er maar nieuwe mensen blijven instappen heeft een dergelijk systeem een kans van slagen. De eerdere investeerders wordt vaak een hoog rendement beloofd, denk bijvoorbeeld aan een gegarandeerde winst van 10% per maand zonder hier iets voor te hoeven doen behalve geld in te leggen. Hiermee worden nieuwe investeerders over de streep getrokken en blijft de ponzi draaien. 

Er komt een moment waarop niemand meer instapt en een ponzi omvalt. Gelukkig grijpen de autoriteiten meestal al in voordat het tot dit punt komt. Het komt er dus op neer dat deelnemers worden aangezet tot inleggen, en in sommige gevallen wordt er in eerste instantie zelfs iets uitgekeerd. Dan moet het haast wel echt zijn toch? Fout! Rendementen worden namelijk niet uitbetaald vanuit pure winst maar vanuit de inleg van de nieuwe deelnemers. Wanneer er geprobeerd wordt om de volledige inleg op te nemen kan dit in de meeste gevallen niet en worden er allerlei excuses bedacht waarom dit niet zou kunnen. 

In veel gevallen worden deelnemers op een ponzi gewezen door een kennis of familielid. Vaak geloven deelnemers dan ook in de oprechtheid van de ponzi en zijn deze lastig tot niet te overtuigen van de problemen ervan totdat ze proberen alles uit te betalen en hun geld kwijt zijn. Let daarom goed op wanneer je ergens in investeert!

Hoe herken je een ponzi fraude?

Ben je van plan ergens in te investeren? Let dan op het volgende!

  • Een gegarandeerde belegging met een hoog rendement is in 99% van de gevallen te mooi om waar te zijn, hoe vaak we dit ook zeggen, het blijft helaas terugkomen dat mensen nog steeds in torenhoge rendementen geloven.
  • De aangeboden belegging staat niet onder toezicht. Fraudes worden vaak opgezet in een beleggingsvorm die niet onder toezicht valt. Controleer altijd vooraf of een aanbieder onder toezicht staat van een autoriteit als de AFM. Twijfel je? Neem dan contact op.
  • Stabiel rendement. Een belegging die een vast rendement belooft voor een lange tijd is hoogstwaarschijnlijk niet echt en zou argwaan moeten oproepen. De beurzen variëren constant, het is dan ook niet realistisch om een vast rendement te kunnen uitkeren.
  • Verzoek om herinvestering. Heb je geinvesteerd en wordt je nu gevraagd om te herinvesteren voordat je het bedrag kan opnemen? Ook dan ben je in een fraude beland. Zo worden er bijvoorbeeld excuses bedacht dat het alleen kan worden overgemaakt via het bitcoin-netwerk en het daarvoor nodig is om eerst hetzelfde bedrag naar de partij te sturen.
  • Professionele organisatie? De fraudeur maakt vaak gebruik van gelikte websites, met gekochte reclamefoto’s en wervende teksten. Het lijkt daardoor te gaan om een professionele organisatie. Ook staan er vaak reviews op met mooie teksten, hierdoor lijkt het ‘net echt’. Houdt er rekening mee dat er online een template kan worden gekocht voor een paar tientjes waarmee een website er zeer professioneel uit kan zien!
  • Ingewikkelde strategieën. Vaak worden beleggingen aangeboden met bepaalde strategieën die voor een gemiddeld persoon niet te begrijpen zijn. Er worden vaak termen gebruikt als ‘Artificial Intelligence” “Trading Bots”  etc. Deze termen zijn voor de meeste mensen niet of nauwelijks te begrijpen. Vermijd daarom beleggingen die je niet snapt.